НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев се срещна с български учени в ЦЕРН

Нови възможности за участие на български учени в проекти на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева бяха обсъдени по време на срещата на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с нашите изследователи в Швейцария.

bnt avatar logo
от БТА
13:47, 24.08.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
министър красимир вълчев срещна български учени церн

Министър Вълчев се срещна още с генералния директор на ЦЕРН Фабиола Джаноти, с директора на дирекция "Ускорители и технологии" Фредерик Бродри и с директора на дирекция "Отношения със страните членки на ЦЕРН" Шарлот Уаракул, съобщиха от министерство на образованието и науката.

Министърът бе запознат с експеримента CMS, в който има значително българско участие. Това е един от големите детектори на елементарни частици в Големия адронен ускорител в ЦЕРН, в чиято поддръжка и експлоатация България участва от 1999 г. Изследванията на структурата на материята имат влияние за развитието у нас на физиката на високите енергии, ядрената физика, информатика, електроника, медицина и др.

От 2008 година досега в ЦЕРН са обучени 640 български преподаватели по физика и природни науки, директори на математически и природоматематически гимназии. От 2014 година има и втора специална програма за учители по IT технологии и инженерни дисциплини от професионални гимназии. По програма на ЦЕРН за двуседмично обучение на ученици са обучени и 3600 деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лятна строева за батальона
Лятна строева за батальона
​Земетресение с магнитуд 7,1 в Перу
​Земетресение с магнитуд 7,1 в Перу