НОВИНИ

Министър Нанков инспектира огромното свлачище край Смолян

Най-малко 7-8 милиона лева ще струва укрепването на свлачището, което затвори пътя между Смолян и Мадан. Това заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който днес беше в района, където се срути скалната маса. На място експертите, извършили огледа, го запознаха със заключенията си.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
21:50, 15.03.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Според специалистите пътя Смолян - Мадан не трябва да се разчиства, защото свлачището все още е активно. Възможно е предизвикване на нови свлачищни процеси, затова трябва да се пристъпи към сериозни укрепителни работи.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие: При начертаването на мерките в понеделник и започване на аварийно възстановителни работи, до края на годината ще сме готови, на календарната година, естествено че говорим все пак за тежък терен, за тежки климатични условия, зимните месеци в Смолянска област, мисля че до септември, октомври ще сме готови с укрепителните мероприятия.

Според Нанков до 10 дни ще бъде готово обходното трасе Орешец - Влахово, с пускането на което, ще се възстанови движението по направлението Смолян - Мадан.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие: Около километър и 300-400 метра ще бъде новото трасе, седмица след това ще бъдат извършени всички мероприятия по полагане на трошено каменната настилка, по асфалтиране, така че до десет дена от днешна дата ще имаме готов обходен маршрут за живущите от 11-те села.

Необходимите за укрепването на свлачището средства ще се искат от Комисията по бедствия и аварии. Нанков призова още хората да бъдат търпеливи и по възможност да не минават през района на свлачището, защото това крие сериозен риск за живота им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пешеходен мост се срути във Флорида, има загинали
Пешеходен мост се срути във Флорида, има загинали
Няма да има предсрочни избори в Словакия след оставката на премиера Роберт Фицо
Няма да има предсрочни избори в Словакия след оставката на премиера Роберт Фицо