НОВИНИ

Министърът на вътрешните работи на Австрия е под натиск

Министърът на вътрешните работи на Австрия е под натиск заради финансово дарение на атентатора от Крайстчърч на десните екстремисти в алпийската република, обединени в т.нар. Движение на идентичните. Понеже преди време Хербет Кикл ги е нарекъл "единомишленици" германски политици като външполитическия експерт Елмар Брок, поставят въпроса за изключване на австрийския вътрешен министър от обмяната на сектретна информация.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:37, 30.03.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Канцлерът на Австрия, Себастиан Курц, има проблем заради вътрешния си министър. Херберт Кикл, който започва политическата си кариера с писане на речите на национал-популиста Йорг Хайдер, беше квалифициран от опозицията в австрийския парламент като "министър на идентичните".

Движението е оценявано като дясноекстремистко. Лидерът му Мартин Зелнер отхвърля всякави контакти с атентатора от Крайстчърч, за който стана ясно, че е превел 1500 евро на сметката на т.нар. "идентични".

Мартин Зелнер, лидер на "Движението на идентичните": Съдействах на полицията, защото искам час по скоро да се изясни всичко и името ми да бъде изчистено. Не съм член на терористична група. Нямам нищо общо с този мъж освен, че от него съм получил едно пасивно дарение. Съвсем честно, как можех да знам, че някой който ми праща пари, по-късно ще извърши атентат.

Памфлетът на атентатора от Крайстчърч носи заглавието "Голямата подмяна", слоган използван от австрийските "идентични". Австрийският вътрешен министър обаче определя "ислямиският тероризъм" като най-голямата заплаха за алпийската република. Неглижирането на дясно-екстремистките движения и дори близостта с тях е причина германски политици, като консерваторът Елмар Брок, да зоват за внимание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветанов отдаде изказването на Чавушоглу на предизборната борба в Турция
Цветанов отдаде изказването на Чавушоглу на предизборната борба в Турция
Лудогорец с гешна стъпка срещу Берое
Лудогорец с гешна стъпка срещу Берое