Новата наредба на Министерството на земеделието за млякото, която определя специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово мляко, притеснява производителите и преработвателите от Шуменско. В нея се поставят по-високи изисквания за качеството на суровото мляко, но все още няма достатъчно акредитирани лаборатории, в които да се извършват изпитанията. В Шумен се проведе семинар на Асоциацията на млекопреработвателите, чиято цел е да се разяснят новостите и да се настоява за промяна на текстове от наредбата.
This is a modal window.
Ивайло Иванов от шуменското село Златар има малка ферма. В бизнеса е от 10 години, но постоянните промени в сектора не му позволят да разшири дейността си. Промените изискват все повече средства на фона постоянно падащите приходи.
Ивайло Иванов, млекопроизводител: "Все някакви изисквания, все спъвания, някъде все нещо се спъва. Просто не могат да ни оставят да работим както трябва. Всеки месец цените падат на млеката, това за мене с тези проби едно оправдание пред млекопреработвателите да може да се смъкне още веднъж цената."
Млекопроизводителите също са притеснени, защото са застрашени договорите им с чуждестранни контрагенти. Пречка виждат във вземането на проби, които може да ограничат използването на българска суровина.
Галина Минкова, млекопреработвател: "То не е най-добре помислено и добре регламентирано в тази наредба... Това предполага да бъдат преработвани, зреенето да се увеличи, това всичко води до много големи трудности в производството."
На тези срещи са поставяни редица въпроси, на които Асоциацията има уверението на Министерството на земеделието, че ще се съобрази.
Магдалена Апостолова, Асоциация на млекопреработвателите: "Наредбата ще претърпи промяна, тъй като модул "Мляко" не е отворен, доколкото имаме информация това заради липса на средства за отварянето на този модул "Мляко". Ако не бъде отворен модул “Мляко“, просто наредбата не може да действа. В този модул „Мляко“ трябва да бъде вкарана електронна система, в която да има регистрация на суровото мляко, на изследванията, за да може млекопреработвателните предприятия да имат информация."
За всичко това още няма достатъчно лаборатории. Според хората от бранша, наредбата поставя изисквания, но държавата изостава с акредитирането на институции, които да извършват контрола.