НОВИНИ

Моленбек - нова туристическа атракция

Моленбек, кварталът в Брюксел, който бе обявен за "инкубатор за терористи", привлича все повече любопитни туристи. Те се интересуват - къде са живели съучастниците на атентаторите от Париж, както и къде се е укривал основният заподозрян за нападението във френската столица. Заражда ли се нов феномен в туризма?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
22:15, 23.08.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още
моленбек нова туристическа атракция

Моленбек - до там отведоха следите на атентаторите от Париж. С месеци името на брюкселското предградие беше във водещите новини. Но едва ли някой тогава е подозирал, че лошата слава ще се превърне в добра туристическа реклама. Първите туристи се появили веднага след терористичните нападения във френската столица.

Патрик Бонтик, туристически агент: "Туристическите обиколки в Моленбек наистина сега са по-популярни, отколкото бяха преди".

Любопитство или пък авантюризъм - различни са причините, които отвеждат туристите в Моленбек.

"За мен е важно е да имам лични впечатления, а не да слушам какво твърдят медиите.
"Тук съм защото не мисля, че ако хората в квартала наистина са опасни, ще стрелят на собствена територия. Дори в метрото хората се шегуват с това".

Някои от жителите на Моленбек се радват на туристите, но други се надяват интересът скоро да отшуми. Като Рашид, който работи в шоколадовата фабрика на Моленбек. Всеки ден той наблюдава туристите, докато чака автобуса за работа".

Рашид Амхамди: "Гледам хората пред къщата, в която беше арестуван Салах Абдеслам. Не знам кога този интерес ще спре".

Радикализираните младежи в Моленбек са изключение, обяснява Рашид. Надява се хората да забравят какво се е случило в квартала му и името на предградието никога повече да не свързва с джихадистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец за втори път в Шампионската лига
Лудогорец за втори път в Шампионската лига
Обама пристигна в засегнатия от големите наводнения щат Луизиана
Обама пристигна в засегнатия от големите наводнения щат Луизиана