НОВИНИ

"Моята различна Коледа" - историята на Лора Димитрова

Тя е Лора Димитрова - еколог по образование, екскурзовод и планински водач по професия,а по душа - авантюрист. За нея Коледа е очакван празник, имащ специфична атмосфера.

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:24, 26.11.2016
Чете се за: 01:14 мин.
Още
Лора Димитрова: "Сняг, орехи и греяно червено вино."

Желанието да открива и приключенският й дух я отвеждат на Коледа миналата година чак в екзотичния Непал.

Лора Димитрова: "Прекарахме буквално вечерта в шляене по улиците в тъмнината видяхме светлина в края на тунела, което се оказа едно малко кафене, в края на улицата, което беше цялото осветено. Вътре беше с температура, която не ти позволява да си свалиш якето и шапката, но горе долу те дистанцира от шума и тъмнината навън. Там ядохме най-вкусните сандвичи и най-вкусните пържени картофки през живота ни, защото за нас това беше истинския празник, че намираме топла храна и място, където има светлина, за да се видим като си говорим."

Семейство Димитрови купили билетите за Непал преди да се случи голямото земетресение през 2015г. и преди да разберат за тежката политическа и икономическа криза там. Въпреки ситуацията обаче заедно прекарват своята вълнуваща различна Коледа. След като залезе слънцето в Азиатската държава, температурите значително се понижават и съответно възможностите за забавление се ограничават. Така, жадното за приключения семейство прекарва дните около Коледа в игри на зарове, карти и разкази за вълнуващи истории.

Лора Димитрова: "Нашата дъщеря ни нарисува една много симпатична рисунка, която изобразяваше нашето ходене на планина с малките къщички, големите върхове и в момент, в който нямахме подарък за нея, нито пък тя за нас просто не се бяхме подготвили, това дете намери силата въпреки студа и тъмнината да направи за нас едно малко листче, което да увековечи спомена от прекарването ни заедно в Непал. За мен това е най-големият подарък."

Докато разказва за своята различна Коледа Лора неведнъж е с насълзени очи. Дали заради трогателните срещи с хората в Непал, или заради емоцията около празнуването в нехристиянска държава, дали заради Коледната магия или заради радостта от цялото преживяне.

Лора Димитрова: "Мястото, където си, хората, с които си заобиколен, нагласата, с която посрещаш този празник, вътрешните ти мисли и просто цялата енергия, която е около теб. Вярвам в чудесата на човешкото очакване и на човешката воля, за мен това е дядо Коледа."



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влияе ли зодията на шофьорските ни умения?
Влияе ли зодията на шофьорските ни умения?
Малките репортери заминаха към Лапландия
Малките репортери заминаха към Лапландия