НОВИНИ

МС одобри втория пакет от промените в Закона за съдебната власт

Кабинетът одобри и прие втория пакет от промени в Закона за съдебната власт. В него са разписани принципите на т. нар. съдийско самоуправление, новите правомощия на Инспектората към Висшия съдебен съвет, кариерното израстване на магистратите, реформата в прокуратурата, статутът на съдебните и прокурорските помощници, както и допълнителни правила за изпита за юридическа правоспособност.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:36, 15.06.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

С предложените изменения се изпълнява стратегията за съдебна реформа и препоръките, които години наред се дават в механизма за мониторинг и сътрудничество, посочи след заседанието правосъдният министър Екатерина Захариева. Най-важното според нея е, че се дават всички гаранции за независимост и безпристрастност и носене на отговорност от страна на съдиите, прокурорите и следователите.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: Вече започнах консултациите и миналия вторник получих уверение от парламентарната група на ГЕРБ, че изцяло ще подкрепят закона, след като бъде внесен от правителството. В същия ден проведох консултация с Реформаторите. Мисля, че те също ще го подкрепят, поне с такова усещане останах. През вчерашния ден имах консултации и с Патриотичния фронт и с АБВ, а предстоят и с останалите партии. Считам, че отговорният политик и партия би трябвало да подкрепят качествените реформи, макар че чувайки как сме влезли в предизборна кампания и имайки в предвид спекулациите в публичното пространство, не съм убедена за някои от тях.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще помогне ли държавата на Калоян
Ще помогне ли държавата на Калоян
Проф. Огнян Герджиков: Президент ще бъде този, когото Бойко Борисов посочи
Проф. Огнян Герджиков: Президент ще бъде този, когото Бойко Борисов посочи