НОВИНИ

Офшорни компании ще могат да притежават до 10% дялово участие в дружествата

Парламентът реши окончателно офшорни компании да могат да притежават общо до 10 процента дялово участие в български дружества - банки, застрахователни компании, медии. След влизането в сила на промените от 1 юли ще трябва да бъдат вписвани действителните собственици на офшорното дружество, когато то осъществява дейност пряко или косвено чрез българска фирма.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:28, 15.06.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

До промяната се стигна след като ЕК изпрати през 2014 година писмо до България със становище , че действащият у нас режим за придобиване на собственост от офшорните компании е прекалено рестриктивен. Според комисията при стария режим една банка например ,не може да продаде дори една акция на офшорно дружество, а това нарушава един от основните принципи на ЕС за свободното движение на капитали.

Според левицата силно рестриктивния режим спрямо офшорките би трябвало да остане ,като България прояви твърдост спрямо исканията на Европейската комисия и стане инициатор дебатите по темата да се пренесат на европейско ниво. Според Менда Стоянова обаче, незачитането на договора ни с ЕС би довело до наказателна процедура и глоба за страната ни.

Янаки Стоилов - "БСП - лява България": Ако ние искаме да участваме в организация , която отговаря на действителните икономически интереси на страните и на множеството граждани, трябва да бъдем много по-критични и България да задава стандартите , да иска те да бъдат разпространявани и възприемани, а не да правим отстъпление.
Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в НС: Освен евентуална глоба от ЕС, това дава основание на всички компании ,които са засегнати от по - рестриктивния режим по тези текстове да заведат искове за отговорност на българската държава , които искове многократно ще надвишат тази глоба. Независимо от корекциите, които правим, трябва да е ясно, че нашият закон остава максимално възможно рестриктивния.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилват рекламното представяне на София в Интернет
Засилват рекламното представяне на София в Интернет
Депутатите приеха на първо четене забраната за бурките
Депутатите приеха на първо четене забраната за бурките