НОВИНИ

МВР предприе мерки заради очакваните обилни валежи в цялата страна

Предупреждение за порои в почти цяла България. На места се очакват и валежи от мокър сняг. За утре в пет областни е обявен оранжев код за опасно време. От МВР са готови с план за действие при евентуално усложняване на обстановката.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:00, 24.01.2019
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Предупреждението за опасно време остава. Ще вали интензивно почти в цялата страна без най-източните райони.

За утре оранжев код е обявен в пет области - Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. На югозапад ще вали предимно дъжд с количества до 35-40 литра на квадратен метър за денонощието. На височина над 1 500 метра се очаква мокър сняг.

От пожарната заявиха, че обстановката към момента в страната е спокойна. Първите регистрирани инциденти през деня бяха в Кърджали, Благоевград и Смолян. От МВР уточниха, че няма сериозни щети и става въпрос за отводняване на частни домове и два промишлени обекта. Проблеми през целия ден създаде и мокрия сняг, който валя по високите части в Родопите около Пампорово и Превала.

Заради очакваното влошаване на времето представители на ресорните министерства проведоха среща днес в Министерството на вътрешните работи.

;

Според прогнозите времето до края на месеца ще бъде динамично. Валежи над обичайните норми за сезона се очакват на различни места в страната.

проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ: Основно ще бъдат в Югозападната част на страната, Рило-Родопския масив и Източна България. В Северозападна България се очаква в събота да преминат в мокър сняг. Процесът ще продължи няколко дни. Това е притеснителното. Иначе като интензивност на валежи не е нещо, което е притеснително.

Заради очакваното влошаване на времето от пожарната са изпратили подробни указания до всички областни управители и кметове на общини. Тяхната задача е да прегледат своите планове за защита при обилни снеговалежи и наводнения.

гл. комисар Николай Николов, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“: Цялото Министерство на вътрешните работи е готово за реакция при усложняване на обстановката.

По отношение на енергийната система също са предприети всички необходими мерки. Ресорният министър Теменужка Петкова заяви, че всички 19 комплексни язовири, които НЕК стопанисва, разполагат със свободни обеми. Язовирите, които се намират в близост до ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Мини Марица Изток" - Ковачево и Овчарица също са в нормите. Енергийните предприятия разполагат с необходимите запаси от мазут и въглища.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: В непрекъсната комуникация сме с електроразпределителните предприятия. Те разполагат с необходимите екипи, които да могат да обезпечат всяко едно действие съобразно метеорологичната обстановка.
Нено Димов, министър на околната среда и водите: Ние следим и големите и значими язовири, свързани с водоснабдяването на гражданите за напояването. И двете групи имат достатъчно обеми към този момент.

От МВР напомнят на шофьорите, които предвиждат да пътуват следващите няколко дни да подготвят добре колите си.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Предприемайки пътувания да спазват всички изисквания, които са към пътуване в зимна обстановка. Да има ред и да не допускаме възникване на кризи и затруднения по пътната инфраструктура.

От регионалното министерство заявиха, че 3000 снегорина в цялата страна са в готовност при евентуален снеговалеж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предупреждения на ЕК към България и Австрия
Предупреждения на ЕК към България и Австрия
Блокада на ГКПП Кулата заради Преспанското споразумение
Блокада на ГКПП "Кулата" заради Преспанското споразумение