НОВИНИ

МЗ представи анализ на новите правила, по които работят ТЕЛК

Няма съществена промяна в броя на жалбите и след новата наредба за медицинската експертиза. Това показва анализът на здравното министерство за ефекта от новите правила, по които работят ТЕЛК-овете. Те са в сила от август миналата година. Здравният министър представи резултатите пред майките на деца с увреждания, омбудсмана и национално представителните организации. През целия ден обаче хора с увреждания протестираха пред министерството с искане Наредбата да бъде отменена.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:37, 04.02.2019
6386
Чете се за: 01:29 мин.
Още

9-годишната Божидара е с аутизъм. Преди 3 години ТЕЛК и дава 80% инвалидност с право на чужда помощ. През януари детето отново се явява на комисия и получава 50% без право на чужда помощ.

Диана Симова - майка на Божидара: В средата на учебната година Дари остава без асистент в училище. Тя не може сама да бъде в училище. Тя не може да се преоблече по физическо.

Диана обжалва решението на ТЕЛК - надява се, че от училището ще ѝ разрешат да придружава дъщеря си в часовете. Божидара е сред хората, явили се на ТЕЛК по правилата, които са в сила от миналия август. В повечето случаи при определянето на процента инвалидност се взема предвид само основното заболяване.

Хора с увреждания се събраха днес пред здравното министерство. Поискаха отмяна на наредбата, защото много хора били с намалени проценти.

Павлина Григорова - организатор на протеста: Намалявайки процентите губя лекарства, социално подпомагане.
Сийка Шопова: Мене като ми падне процента аз ставам здрава. Основното ми заболяване, което имам от 5 години, е болест на Паркинсон.

С протестиращите се срещна омбудсманът Мая Манолова. Тя съобщи, че институцията ѝ е залята от жалби от хора с увреждания с намалени проценти. Анализът на здравното министерство обаче показал друго.

Мая Стоицева - "Системата ни убива всички": Според анализа на МЗ наредбата действа адекватно и не е това, което ние виждаме.
Мая Манолова - национален омбудсман: Числата, които са важни, отсъстваха. Имам предвид от преминалите 38 000 души, откакто са в сила новите правила, през ТЕЛК и НЕЛК на колко са намалени процентите.

От здравното министерство обясниха, че забелязали промени в процентите на част от хората с увреждания. Сред тях имало хора, които не са загубили права.

Жени Начева - заместник-министър на здравеопазването: При други се променят правата, които са имали, но в редица от случаите промяната е в резултат на подобрен здравен статут, в други случай е в резултат на административни решения на ТЕЛК, които ние проверяваме.

Министерството ще предостави още данни на майките на деца с увреждания и на омбудсмана. Целта е те да направят собствен анализ и да обсъдят още веднъж ефекта от наредбата през следващата седмица.

Жени Начева - заместник-министър на здравеопазването: Да седнем и да обсъдим вече конкретни предложения за промени в сега действащата наредба, ако се обединим около такива предложения.

От инициативата "Системата ни убива" са внесли концепция за реформа, в която настояват ТЕЛК да отпадне.

Вера Иванова - "Системата ни убива": И се премине към оценка на всяко едно заболяване подробна и оценка на функционалността - така както е във всяка една европейска държава.

От здравното министерство още следващата седмица ще представят краткосрочни мерки за подобряване на контрола в ТЕЛК. В дългосрочен план предвиждат промяна в методиката за оценка на работоспособността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Морков супергерой учи децата да не хабят храна
Морков супергерой учи децата да не хабят храна
Фестивал на светлината започна в Копенхаген
Фестивал на светлината започна в Копенхаген