НОВИНИ

Премиерът Борисов разговаря в София с македонския си колега Зоран Заев

Премиерът Бойко Борисов се срещна с македонския си колега Зоран Заев в София. Акцент в разговорите между двамата бяха предстоящото подписване на протокола за членство на Македония в НАТО, изпълнението на Договора ни за добросъседство и съвместните инфраструктурни проекти. Министрите на културата на двете страни подписаха програма за сътрудничество.

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 04.02.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Приятелска - така двамата премиери определиха днешната среща. Бойко Борисов подчерта, че колкото и да не им харесва на някои, българското европредседателство ще остане в историята с това, че България сложи на масата темата "Западни Балкани" и вече всички държави отчитат, че усилията не са били напразни.

Бойко Борисов: Никой не вярваше, че може да се тръгне по този път, че за една година България и Македония ще се разберат и Македония и Гърция ще се разберат.

Борисов благодари на Европейската комисия, на Европейския съвет и на европейските лидери за дадената европейска перспектива на страните от Западните Балкани. Той каза, че има символика и във факта, че близо 3 десетилетия чакане най-после на 6 февруари в централата на НАТО в Брюксел ще бъде подписан документът за присъединяване на Македония към Алианса и именно България беше първата страна, ратифицирала протокола.

;;

Зоран Заве заяви, че без българския народ и премиера Бойко Борисов, нищо от случващото се с Македония днес е нямало да бъде възможно. Той определи българите като истински братя на македонците. Нарече исторически шанс предстоящото подписване за членство в НАТО.

По-рано днес културните министри на България и Македония се поклониха пред паметника на Гоце Делчев в Борисов градина, по повод 147-ата годишнина от рождението на революционера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на светлината започна в Копенхаген
Фестивал на светлината започна в Копенхаген
Президентът Радев разпространи позиция за ситуацията във Венецуела
Президентът Радев разпространи позиция за ситуацията във Венецуела