НОВИНИ

Ананиев обеща допълнителни средства на болницата в Козлодуй

Здравният министър Кирил Ананиев се срещна с медицински сестри от Козлодуй, които протестират заради ниско заплащане. Той ги увери, че пари ще има. За болниците в страната са отпуснати допълнително 2 милиона лева и половина. Очаква се тази година и приходът на болницата в града да се увеличи с 16%.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:10, 04.02.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Медицинските сестри от болницата в Козлодуй казват, че им се налага да работят на две места, за да преживяват. Според тях те са класическия пример за работещи бедни.

Даниела Станева работи като медицинска сестра от 31 г., взима 570 лв. Категорична е, че системата я е обрекла на бедно съществуване.

Даниела Станева: Когато те осигуряват на 500 лв, взимаш 206 лв. пенсия. Повярвайте ми, имам право да съм недоволна, никой не може да ми каже, че не работя.

Според министър Ананиев болниците, в които е приложен изготвения от здравното ведомство механизъм за финансово управление и контрол, просрочените задължения намаляват с около 30%. Затова той пое ангажимент към болницата в Козлодуй, въпреки че е общинска, да помогне с изготвянето на анализ на приходите, разходите и сключените договори и така спестеният ресурс да се използва за възнаграждения на персонала.

д-р Олга Николова, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски": Няма болница, която да няма задължение, защото този начин на финансиране на здравната каса, на преминал пациент доведе до тези неща.

Днешната среща бе уговорена, след като в края на януари медиците от Козлодуй излязоха на протест заради ниските си заплати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК: България се справя добре със съобщенията с реч на омраза в социалните мрежи
ЕК: България се справя добре със съобщенията с реч на омраза в социалните мрежи
Обвиниха пловдивския доктор, който уби крадец
Обвиниха пловдивския доктор, който уби крадец