НОВИНИ

​Мъж плаши със самозапалване - майка му няма личен асистент

Мъж от Кюстендил остави днес болната си 75-годишна майка в инвалидна количка пред кабинета на областния управител на Кюстендил. Отчаяният мъж заяви, че оставял майка си на грижите на държавата. Той разказа, че не можел да се грижи повече за нея, защото нямал никакви доходи. Утре областният управител ще приеме двамата.

bnt avatar logo
от Елица Иванова, Ангелина Дочева
22:31, 25.01.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Антон Златков е безработен от три години. Бил е личен асистент на майка си по социална програма преди година. Заради закъснение на решение от ТЕЛК, той изпуснал сроковете за кандидатстване по програмата. Сега молбата му е оставена на 65 позиция и според Златков така ще отпадне от списъците за личен асистент. Мъжът твърди, че не може да започне работи, защото няма как да остави майка си сама.

Антон Златков: Мъж на моите години да иска от пенсията на майка си. Това е унизително... Със сигурност ще се запаля пред Министерски съвет, защото там са парите на държавата.

75-годишната Златка е с множество сърдечни проблеми, оперирана е и е с две изкуствени клапи на сърцето. Има и увреждания на ръцете и краката.Получава минимална пенсия. Двамата със сина си живеят на студено и се хранят рядко.

Златка Златкова: Как се храниме... На мойта пенсия се храниме... Да не можеш да си купиш олио, да не можеш да си купиш... Не искам, но три месеца аз не съм погледнала към месо. Не го искам, защото аз вече го отвикнах....

Синът на болната жена беше помолен да дойде утре на среща с областния управител, защото той днес отсъства. Златков обаче заяви, че ще остави майка си в администрацията, защото дал последните си пари за такси и няма как да я прибере обратно.

От дирекцията за социално подпомагане в Кюстендил казаха, че все още не е одобрен списъка на кандидатствалите за социален асистент.

Бойко Шопов - директор "Социално подпомагане" - Кюстендил: Не мога да кажа дали са много, подадените молби са 68 и са изпратени на Бюро по труда в Кюстендил, които ще очакваме, за да отпуснат съответната бройка, за да подпишем договор за тази година.

Според Шопов дали Златков ще получи 173-те лева, на които разчита с майка си да оцеляват, ще стане ясно в близките дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски иска споразумение с БФС, за да отиде в Лозана
"Левски" иска споразумение с БФС, за да отиде в Лозана
Мазилка падна във физкултурен салон и рани ученик
Мазилка падна във физкултурен салон и рани ученик