НОВИНИ

На 6 от задържаните митничари във Варна е повдигнато обвинение

Шестима от задържаните при спецакцията вчера на митница Варна-запад са с повдигнати обвинения за организирана престъпна група за подкупи. Сред тях са шефът на митницата, четирима началник-смени и един представител на спедиторска фирма. Това съобщиха на пресконференция прокуратурата и МВР. Спедиторът е освободен срещу 5 хиляди лева гаранция, защото е направил самопризнания пред съдия.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
10:41, 14.01.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Останалите петима са задържани да 72 часа, ще бъде им поискан постоянен арест. При акцията у спедитора са намерени над 711 хиляди лева, които, според разследващите, е трябвало да бъдат предадени на шефа на митницата, за да бъдат след това разпределени надолу по веригата. Около 1500 лв е била тарифата на подкупите, които са давани, за да премине един контейнер безпроблемно през митницата.


Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура
Спедиторите са събирали суми за митническите служители в рамките на около 1500 лева на контейнер, за да извършат действия по служба митническите служители, които са длъжни да извършат, а именно максимално бързо да обработят документите и да освободят съответните товари.
Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор
Началникът на пункта и неговите заместници - началниците на смените се събират всеки месец по веднъж в дома на едно от вече задържаните от прокуратурата лица, където на съответни листове всеки от началниците на смените се е отчитал пред началника за това колко контейнера, колко камиона, на кои спедиторски фирми и на кои фактически вносители фирми са извършени съответните действия по обмитяване.
Георги Костов - главен секретар на МВР
Това, че колегите успяха в пълен синхрон със Специализираната прокуратура да задържат толкова голяма организирана престъпна група, действаща на територията на града, в който те работят, без да има и хипотеза за изтичане на информация, говори за изключително адекватен труд и за изключително висока лоялност на нашите служители на терен .
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извозват снега в Търговище
Извозват снега в Търговище
Липсват медицински сестри в Смолянско
Липсват медицински сестри в Смолянско