НОВИНИ

На 77-годишна възраст ни напусна големият български художник Никола Манев

Отиде си големият български художник Никола Манев. Почина миналата нощ в парижка болница. След два дни той щеше да навърши 78 години.Последната му воля е била да бъде погребан в Чирпан, където е прекарал детството си. Там се намира и негова галерия, която той завеща на града, заедно с картините в нея.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:48, 26.08.2018
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Никола Манев е роден в Пазарджик, детството си прекарва в Чирпан, завършва художествената гимназия в София. Живя и твори в Париж, без да изпуска връзката си с корена. Държеше да се знае, че е български художник. Обичаше Яворов и винаги е носил негова книга със себе си, разказва поетесата Елка Няголова, която събра живота му в книгата „Пленникът на светлината“.

Елка Няголова: Достатъчно беше човек да влезе в неговата кухня в Париж, за да види чубрицата, за да види лютите чушки, за да види, че е попаднал в дома на един българин.

Над 3000 картини на Никола Манев се намират в държавни и частни колекции в над 30 страни по света.

Десетки свои творби той дари на България.

Елка Няголова: Неговото верую беше светлината е пъпната връв, която свързва човека с Бога. И аз мисля, че Кольо беше наистина свързан с тази пъпна връв.
;

Непрестанно обикаляше света, за да търси вдъхновението. Признаваше, че обстановката в ателието му е пълен хаос, но духовното си спокойствие намираше в платната.

Никола Манев: Може би имам необходимост от това безредие да създам пък ред в картините. Аз не мога да ми е подредено всичко като германец, като швейцарец. Просто някак си интуитивно ги намирам нещата. Ръката ми отива там, където трябва. Както виждаш всичко, е един меланж от пастели и акварели. Ей това е, в цялата тази суматоха намирам равновесието. Моите картини, те не могат да лъжат. Те са много откровени, много честни.

Никола Манев си отиде, но картините му остават с нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск отслужи меса в Дъблин
Папа Франциск отслужи меса в Дъблин
Борусия (Дортмунд) започна сезона с разгром над Лайпциг
Борусия (Дортмунд) започна сезона с разгром над Лайпциг