НОВИНИ

На прощаване Рекс Тилърсън предупреди за тревожни действия на Русия

В прощалната си реч уволненият американски държавен секретар Рекс Тилърсън отправи предупреждение за тревожното поведение и действия на Русия. Той направи изключително емоционално изявление, в което нито благодари на президента Тръмп, нито похвали неговите политики.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:16, 14.03.2018
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Едва довършва изреченията си - Рекс Тилърсън - такъв, какъвто светът не беше виждал до сега.

Матю Лий - кореспондент на Асошиейтед прес в Държавния департамент: "Не е тайна, че Тилърсън и Тръмп не бяха съгласни по редица въпроси. Всъщност Тилърсън беше на губещата страна по няколко политически дебата от началото на тази президентска администрация.

Уволнението му, направено през Туитър, свари неподготвени външните министри по света, а дипломатите започнаха трескаво да изготвят официални изявления. Най-очевидни бяха нервните знаци в Азия, където правителствата са ангажирани с подготовката за корейската среща на върха, следвана от историческа среща между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Сеул настоя, че всичко продължава по старому, но Япония изрази директно съжаление.

Таро Коно - министър на външните работи на Япония: Понякога мненията ни не съвпадаха, но той беше човек, на който имах доверие. Мислех, че ще работим заедно за разрешаване на севернокорейския проблем, много е разочароващо, че се стигна до тук.

Москва не показа изненада.

Дмитрий Песков - говорител на Владимир Путин: Държавните отношения едва ли могат да се влошат повече от сега. може би не би трябвало да се тревожим дали връзката между двете държави ще се развали още повече.

Рекс Тилърсън - бизнес магнат, точно като Тръмп, макар и на много по-голяма петролна империя, беше възприеман като буфер между прибързаността на американския президент и останалия свят. А Майк Помпео, досегашен шеф на ЦРУ и бъдещ държавен секретар, е просто продължение на политиките на Тръмп, коментират американските медии. С поредните рокади остава въпросът дали начело на ЦРУ за първи път в историята ще застане жена. Джина Хаспел тепърва ще трябва да спечели подкрепата на републиканците. Със сигурност тя е спорна номинация, тъй като е била начело на затвор в Тайланд, известен с бруталните си методи за разпитване на заподозрени терористи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата създава предприятие, което да управлява безстопанствените язовири
Държавата създава предприятие, което да управлява безстопанствените язовири
Пътят на Ангела Меркел към властта
Пътят на Ангела Меркел към властта