НОВИНИ

На срещата с баварския премиер: Борисов увери, че границите на ЕС се опазват

Хиляди мигранти организират "Поход на надеждата" в лагерите в Турция и Гърция и се готвят да тръгнат към Европа. За това предупреди премиерът Бойко Борисов, който се срещна с премиера на Бавария Маркус Зьодер. Борисов увери, че България охранява външните граници на ЕС перфектно. Баварският премиер Зьодер промени дългогодишната си позиция и заяви, че вече подкрепя България за членство в Шенген.

Александър Марков
от Александър Марков
19:45, 02.05.2019
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Хилядите мигранти, които се организират в Гърция и Турция, може да се опитат да преминат и през България, предупреди премиерът на конференция за миграцията, на която заведе и госта си - премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

Бойко Борисов, министър-председател: България не е лесна да бъде премината, но в момента има над 30 000 души, които са организирани, които да тръгнат по Балканския път през Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Австрия, Германия и ако тръгнат жени, деца и с тях се атакуват границите напред, ще стане голям проблем.

Вътрешният министър Младен Маринов увери, че службите следят движението на мигранти в Гърция и Турция непрекъснато, за да предотвратят вторични движения през България. Армията също с включва активно в охраната.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: В случай на нарастване на миграционен натиск те имат готовност да развърнат над 350 военнослужещи в рамките на 24 часа.
;

Границата с Турция се охранява ефективно, но гръцката е проблем, тъй като е дълга 800 км. и няма преградно съоръжение, обясни премиерът. Следи се и движението на мигранти в Черно море.

Бойко Борисов, министър-председател: На 100% контрол върху акваторията на Черно море. Врабче да мине - радарите го засичат.

В помощ на България са и 150-те милиона евро, отпуснати от ЕС, и споразуменията с трети страни за връщане на мигранти.

;

Заради надеждната отбрана на външните граници на ЕС, премиерът на Бавария Маркус Зьодер обяви, че вече подкрепя членството ни в Шенген - минути след срещата си с премиера в МС.

На въпрос на БНТ дали Бавария може да промени мнението на други страни-членки по темата,двамата премиери отговориха:

Маркус Зьодер, министър-председател на Бавария: Мисля, че е изключително забележително това, което България прави за защита на външните граници. България е остров на стабилност и сигурност в несигурна Европа. Подкрепяме ви за Шенген. Очевидно е, че за Европейския съюз България е много-много над средното ниво.
Бойко Борисов, министър-председател: Шенген не е панацея. България е изпълнила всички критерии, заложени досега. И всички са го подкрепили. Има егоизъм в една държава, и той ясно ни е казано, защото ако и България е в Шенген и утре дойде друго правителство, което не се справя с миграционната вълна- от Турция до Холандия и Германия, ще вървят само мигрантите в Шенгенско пространство.
;

Борисов се обърна към Зьодер да подкрепи България за газовия хъб Балкан, така както Германия строи „Северен поток 2“. Заяви, че оценката на Зьодер за България е показателна.

Бойко Борисов, министър-председател: Тя е доста по-меродавна от някои партийни централи в момента.Колегата Зьодер казва, че България е направила много за ЕС и е пример за ЕС, а вчера чух от колеги от опозицията, че съм щял да извадя България от ЕС.

Премиерът на Бавария се ангажира да съдейства за голяма немска инвестиция в изграждането на завод за автомобили у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивският съд остави в ареста тримата арестувани за хулиганство от Куклен
Пловдивският съд остави в ареста тримата арестувани за хулиганство от Куклен
Джулиан Асандж отказва да бъде екстрадиран в САЩ
Джулиан Асандж отказва да бъде екстрадиран в САЩ