НОВИНИ

Раковски е в трескава подготовка за посрещането на папата

Всеки, желаещ да види папата, ще може да го направи, въпреки че мерките за сигурност ще бъдат засилени. Това гарантираха от кметството в Раковски, където светият отец ще отслужи литургия и ще даде първо причастие на 200 деца на 6 май. Някои от улиците в града ще бъдат затворени още от предишния ден, а в периферията ще бъдат въведени буферни паркинги.

bnt avatar logo
от Росица Колева, Стоян Станчев
18:36, 02.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Още от сутринта в Раковски се препълни с полицейски сили и противопожарни служби, за генерална репетиция за посещението на папата на 6 май. На площада пред църквата "Пресвето сърце Иисусово" пристигнаха и екипи на жандармерията, а в импровизираните щабове по улиците се включиха и служители на БЧК.

Ст. комисар Атанас Илков,директор ОДМВР-Пловдив: Но тези мерки, независимо колко са засилени, те няма да ограничат възможността на гражданите които са решили да посетят в този ден град Раковски, да видят главата на Римокатолическата църква.

След 9 часа на 6 май влизането и излизането в Раковски няма да е възможно. Това ще става само през пропускателни пунктове на селата Шишманци и Брезово.

Павел Гуджеров, кмет на Раковски: Очаква се негово светейшество папа Франциск да е на площада около 10.30 ч. Светата литургия и първото причастие ще започне в 11.15 ч.
;

Хората ще могат да се докоснат до папа Франциск при придвижването му с папамобила по 4-километровото трасе от квартал "Генерал Николаево" до църквата "Св. Арахангел Михаил" в квартал "Секирово".

Павел Гуджеров, кмет на Раковски: Със сигурност може да очакваме някакъв вид изненади - да тръгне сред хората, да слезе от папамобила и т.н.

Пред двете църкви, които ще посети папата се монтират големи видеостени, за да може хората на площадите да наблюдават всичко, което се случва в храмовете в празничния ден. Движението на авомобили ще бъде силно ограничено. От рано сутринта на 6-ти май стюарди ще насочват всички към два буферни паркинга - в кварталите Генерал Николаево и Секирово, в които могат да паркират 4000 коли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 7 май можем да избираме методиката за изчисляване на пенсиите
От 7 май можем да избираме методиката за изчисляване на пенсиите
Дрон достави бъбрек за трансплантация в САЩ
Дрон достави бъбрек за трансплантация в САЩ