НОВИНИ

"Северен поток 2" е пред приключване

Най-оспорваният енергиен проект в света, газопроводът "Северен поток 2" е пред приключване. Очакват се разрешителни от Дания за преминаване на тръбата, която свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Тя се поставя успоредно на вече съществуващия газопровод "Северен поток 1". Дори датските власти да дадат отказ, проектът ще се довърши по алтернативен маршрут и пак ще е готов до края на тази година. Мария Стоянова разказва каква е ползата на Германия и как ще засегне България.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:02, 29.03.2019
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Независимо от протестите на Полша и Украйна, независимо от заплахите на САЩ за финансови санкции срещу фирмите, които изграждат "Северен поток 2", независимо от резолюцията на Европейския парламент срещу газопровода, строителите са твърдо решени да завършат своята работа до края на година и по тръбите да потече газ.

11 млрд. евро струва проектът, ръководен от руската държавна компания "Газпром". Заедно с нея строят германският холдинг "Винтершал", англо-холандската фирма "Шел", австрийската OMV и френската "Енджи".

Заплахите от Вашингтон не ги впечатляват, защото се основават на документ от Държавния департамент, издаден след датата, на която са подписали договорите за изграждане. Изявленията на кадидата за председател на ЕК Манфред Вебер, че ако бъде избран ще блокира проекта, също не стряскат.

Йенс Мюлер, говорител на "Северен поток 2": Това, което ние правим тук, не следва политически изявления нито от Брюксел, нито от други световни столици. Ние имаме ясно техническо планиране, от една страна и всеобхватни законови разрешителни на компетентните органи в Швеция, Финландия, Русия и Германия. Това е сигурността за тази многомилиардна инвестиция.

"Северен поток 2" е икономически проект. Върху това акцентират германските политици, когато защитават газопровода. На строителната площадка става ясно, че наистина са прави. Когато бъде завършен, през него ще се доставя 70% от европейския газ, а Германия ще го разпределя.

Освен това, като първата индустриална държава в света в енергиен преход, за Федералната република този газопровод е решаващ.

Йенс Мюлер, говорител на "Северен поток 2": Без "Северен поток 2" енергийният преход в Германия остава илюзия. Поставен е край на атомните електроцентрали, поетапно ще се закриват ТЕЦ-ове с въглища. Ако е сериозно намерението за постигане на климатичните цели, тогава газа трябва да играе значително по-голяма роля.

Упреците за зависимост от Москва, Берлин отхвърля с икономическа логика - Русия има много газ и трябва да продава. Германия пък има интереси и купува. Поставят се и тръби за газоразпределението към Чехия.

Федералната република иска да се съхрани като индустриална държава без това да е за сметка на климата. Проектът онагледява какво би означавала Европа на нациите, за която евроскептиците мечтаят.

Реализацията на "Северен поток 2" може да доведе до повишаване на цените в южната част на Европа, включително и в България. Целият Балкански регион е изолиран от него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция купува руските С-400, няма да ги препродава
Турция купува руските С-400, няма да ги препродава
Бареков обясни позицията си за пакет Мобилност
Бареков обясни позицията си за пакет "Мобилност"