Екатерина Захариева се срещна с ливанския си колега Джебран Басил

Външният министър на Ливан, Джебран Басил е на първо официално посещение у нас по покана на колегата си Екатерина Захариева.

от БНТ
17:43, 29.03.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Сред обсъдените теми, е предстоящото завръщане на сирийските бежанци в Родината им. И двамата външни министри смятат, че те трябва да се завърнат доброволно, в една сигурна среда, а международната общност да подкрепи този процес. Външният министър на Ливан се срещна и с председателя на Парламента Цвета Караянчева, и с президента Румен Радев. Държавният глава е заявил , че Ливан е най - силно засегнат от бежанските процеси, а Европейският съюз трябва да се ангажира по- активно с укрепване на стабилността в региона на Близкия Изток.

Джебран Басил,министър на външните работи и емигрантите на Ливан: За разлика от Ливан, България пое по-умерена позиция по отношение на бежанците от Сирия и отказа да приема нелегални мигранти. Ливан обаче приемаше всички, но е време това да спре, тъй като вече няма оправдание за тази миграция. Сега трябва да помогнем за възстановяването на Сирия, за да се върнат и хората там.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Ливан е една от държавите, които понесе най-голяма тежест по отношение оказване на помощ на сирийските бежанци, бягащи от войната. По официални данни 1 млн. бежанци от Сирия се намират в Ливан. Разбира се, завръщането на сирийските бежанци трябва да бъде придружено от започването на политическия процес там.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Приеха промените в ГПК, целящи баланс между интересите на кредитори и длъжници
Приеха промените в ГПК, целящи баланс между интересите на кредитори и длъжници
България с демарш след изявлението на турския външен министър
България с демарш след изявлението на турския външен министър