НОВИНИ

България с демарш след изявлението на турския външен министър

Външният министър Екатерина Захариева извика посланика на Турция у нас и направи демарш заради изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу по време на предизборен митинг за турска намеса при поправките в българския Закон за вероизповеданията.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:35, 29.03.2019
5652
Чете се за: 02:20 мин.
У нас

По информация на Външно министерство, на посланика е било обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу беше окачествено като неприемливо.

Посланик Хасан Улусой е заявил, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай г-н Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната.

Посланикът е уверил, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес.

;

Външният министър Екатерина Захариева изрази учудване и недоволство от изказването на турския си колега. И отхвърли твърденията за намеса в Закона за вероизповеданията.

Екатерина Захариева - министър на външните работи: Нямаме изобщо какво да крием. България никога не се е подлагала на натиск. Такива изказвания са неприемливи, и наистина са опит за намеса. Затова аз призовавам моя колега Чавушоглу да се въздържа да го прави. Преди избори се използва език, който е крайно неприемлив за съседите. Ние сме независима държава и българският парламент решава какво да приеме.

Захариева посочи, че е имала телефонен разговор с турския си колега Чавушоглу по негово искане.

Екатерина Захариева - министър на външните работи: На него той изрази притеснения, че този закон, който година и половина се обсъжда в парламента е насочен срещу мюсюлманската религия. Аз го опровергах.
;

Патриотите поискаха външният министър да информира парламента за случая.

Валери Симеонов - лидер на НФСБ: Тези провокации са периодични. Това са едни непрекъснати сондажи на турската държава по отношение на жизнеността на инстинкта на самосъхранение на България.
Волен Сидеров - лидер на Атака, ОП: Очевидно това е намеса, не може външен министър на друга държава да се изказва по този начин. Какви мерки ще вземе българската държава, ще отговори Захариева.
Александър Сиди - ВМРО, ОП: Това, което се случи във вчерашния ден е недопустимо, абсурдно, доказателство, че за пореден път турската държава се намесва във вътрешната политика на България.
;

Екатерина Захариева коментира по-рано днес, че не е имало намеса от страна на Турция при приемането и изготвянето на промените в Закона за вероизповеданията.

От ГЕРБ и ДПС заявиха, че не е имало такава намеса.

В парламента Обединените патриоти поискаха външният министър да информира депутатите следващата седмица за подробностите по случая и допълниха, че според тях има намеса от Турция за приемането на закона. За такава намеса говориха и от левицата, от където призоваха за президентско вето върху Закона за вероизповедзанията.

;

От ляво също видяха намеса на Турция.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Бойко Борисов да дава отговори кой кога и по какъв начин е въздействал върху правителството и защо той се е съгласил. Обръщаме се към Обединените патриоти да напуснат веднага правителството, в противен случай, участвайки с министри в този кабинет, това ще означава, че те одобряват тази политика. Главният прокурор да започне разследване - има ли намеса на чужда държава във вътрешните работи на България и кои хора са били проводници на тази намеса. Обръщаме се и към президента Радев да наложи вето на този закон и да свика Консултативен съвет по национална сигурност.
;

ГЕРБ и ДПС отхвърлиха твърденията за турска намеса.

Цветан Цветанов - ГЕРБ: Оказвала ли е Турция натиск върху приемането на Закона за вероизповеданията? - Категорично не и по никакъв повод не съм чувал позиция от страна на Турция по темата да закона за вероизповеданията.
Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Аз нямам представа да има такава намеса, нямам и информация. Но доколкото знам, в неделя в Турция има избори.

На искането на БСП за вето, от ГЕРБ призоваха левицата да спре с популизма, тъй като не е присъствала в залата при приемането на закона.

;

От Румъния премиерът Борисов също реагира срещу думите на турския външен министър и ги определи като неприемливи. Той поиска извинение от турската страна:

Бойко Борисов, министър-председател: Никак не ми е приятно това, което са казали там. На Балканите намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал, лошо възпитание и винаги поражда големи конфликти. Така че се надявам те да поднесат извиненията си.

Външният министър е готова да информира депутатите следващата седмица за всички детайли по случая.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева се срещна с ливанския си колега Джебран Басил
Екатерина Захариева се срещна с ливанския си колега Джебран Басил
Арабско-италиански консорциум с най-ниска цена за нашето трасе от Турски поток
Арабско-италиански консорциум с най-ниска цена за нашето трасе от "Турски поток"