НОВИНИ

Арабско-италиански консорциум с най-ниска цена за нашето трасе от "Турски поток"

Арабско-италианският консорциум "Аркат" предложи най-ниска цена за изграждането на българския участък от газопровода "Турски поток, стана ясно при отварянето на офертите. Почти двойно по-високо е ценовото предложение на втория допуснат в надпреварата на италиано-люксембургския консорциум. Срокът за изпълнение е 250 дни. До участие в търга не беше допуснат унгарският консорциум. Още подробности от Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
17:28, 29.03.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Арабско-италианският консорциум "Аркат" предложи най-ниска цена от милиард и 102 милиона евро. Офертата на втория допуснат в надпреварата италиано-люксембургското обединение е 1 млрд и 600 млн. евро.

Шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов припомни, че има два варианта за изграждане на трасето в зависимост от сроковете.

Владимир Малинов- изп. директор на "Булгартрансгаз": При единият вариант цялото трасе да се изгради за 250 календарни дни, от откриването на строителната площадка, а при другия вариант, в рамките на 615 календарни дни, да бъде изградено цялото трасе.По предварителна информация имаме цена, която е в рамките на прогнозната стойност по един от вариантите.

Владимир Малинов обясни, че до края на този месец ще бъде обявено окончателното решение на тръжната комисия кой кандидат ще бъде избран за строител на газопровода.

От "Булгартансгаз" съобщиха, че до края на април ще обяви и обществената поръчка за изграждането на двете компресорни станции по българското трасе на "Турски поток", едната край Провадия, а другата край Расово.

На 1 януари 2020 г. трябва да започнат първите доставки. На българо-турската граница ще постъпват по 15.8 млрд. куб.м м газ, на сръбската - 11 млрд., на входа на Унгария - 9 и на словашката граница - 4,3 млрд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с демарш след изявлението на турския външен министър
България с демарш след изявлението на турския външен министър
Британските депутати за трети път отхвърлиха сделката на Тереза Мей за Брекзит
Британските депутати за трети път отхвърлиха сделката на Тереза Мей за Брекзит