НОВИНИ

Правителствата на България и Румъния със съвместно заседание в Букурещ

В Румъния се проведе съвместното заседание на българското и румънско правителство, след което се състоя лидерската среща България, Гърция, Румъния и Сърбия, която се събира в този формат за седми път по инициатива на премиера Бойко Борисов. Премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Данчила и президентът Александър Вучич ще обсъдят напредъка по общите проекти в региона в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката.Подробности от Букурещ вижте от специалния ни пратеник Ирина Цонева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:10, 29.03.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Петата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между България и Румъния се проведе във формат разговор на четири очи между двамата премиери и паралелни срещи на българските министри с румънските им колеги.

В изказванията си след заседанието Бойко Борисов и Виорика Дънчила подчертаха огромното значение на транспортните и енергийни инфраструктурни проекти, както за двете страни, така и за региона като цяло.

Румъния може да трагира река Дунав като я направи по дълбока, за да може по нея да се движат по-тежки товари и туристи, подчерта българският премиер. Той коментира и подписаното споразумение за начало на предпроектни поругания за изграждане на трети мост над Дунав.

Бойко Борисов, министър-председател на България: По Русе Гюргево може да се направи мост с европейски пари, а на Свищов и на Никопол, съответно от българска страна.

С публично частно партньорство да се направи и ВЕЦ при Никопол -Турномагуреле, а мостът над Русе да се ремонтира основно с усилията и на двете страни, предложи още Борисов.

Важен акцент в разговорите беше и сътрудничеството по енергийните проекти.

Виорика Дънчила, министър-председател на Румъния: Поддържаме развитието на вертикалния газов коридор Гърция -България- Румъния, способен да обезпечи нашите страни, но и на партньорите ни от Централна Европа с достъп до много и разнообразни ресурси.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Аз се надявам, че юни ще бъде направена първа копка на газовия интерконектор Гърция - България. Активно работим по хъба "Балкан". Днес съм по-удовлетворен по транспортните схеми и интерконекторите, имаме вече конкретни срокове до месец-два да се случат.

Членството в Шенген като важен елемент от общата европейска сигурност, подкрепа на България и Румъния за европейската перспектива на Западните Балкани и включването на всички страни от региона във важните инфраструктурни проекти също бяха в дневния ред на заседанието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адвокатът на Джени Суши иска да се отнеме лиценза на Кубрат
Адвокатът на Джени Суши иска да се отнеме лиценза на Кубрат
Приеха промените в ГПК, целящи баланс между интересите на кредитори и длъжници
Приеха промените в ГПК, целящи баланс между интересите на кредитори и длъжници