НОВИНИ

Церемонията по встъпване в длъжност на Румен Радев

Всичко важно около тържествената церемония по встъпването в длъжност на президента Радев видяхте в прякото предаване на БНТ, и тук на сайта ни news.bnt.bg. Четири часа на живо в специалното ни предаване "Смяна на караула" - с водещите Аделина Радева и Георги Любенов ви направихме свидетели на най-интересното, което се случи пред Незнайния воин и президентството. Заедно с политолози, социолози и експерти по държавен и военен протокол проследихме ритуала по предаването на властта.Излъчването на живо приключи

bnt avatar logo
от Н. Попова, М. Кадийска
08:40, 22.01.2017
11078
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Церемонията по встъпване в длъжност на Румен Радев

Въпреки студеното време на площад "Александър Невски" са се събрали граждани, които ще могат в 11.00 часа да наблюдават церемонията по предаване на президентската власт. Преди минути приключи репетицията на 4-те представителни части на българската армия - тържествен марш заедно с гвардейския представителен духов оркестър. Червеният килим, по който ще преминат двамата президенти вече е постлан, издигната е и трибуната, от където ще произнесат своите речи.

;

На церемонията започнаха да пристигат министри, народни представители и представители на дипломатическия корпус. Тук вече е и председателят на парламента Цецка Цачева и премиерът в оставка Бойко Борисов. Председателят на Конституционния съд, главният прокурор Сотир Цацаров. Президентите Георги Първанов и Петър Стоянов, представители на министерството на отбраната, столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тук е вече и българският патриарх Неофит и главният мюфтия.

;

Президентът Росен Плевнелиев пристигна на площад “Св. Александър Невски”.

;

Президентът Росен Плевнелиев приема рапорта на началника на караула. Той поздрави почетния караул и се поклони пред Националното знаме.


;

Събралите се посрещнаха новоизбрания президент Румен Радев с бурни аплодисменти. Той също ще приеме рапорта и ще се поклони пред Националния флаг.

;

Новоизбраният президент обходи строя и поздрави почетния караул.

;

Президентът Радев заедно с президента Плевнелиев се качиха на трибуната. Те ще произнесат слово.

;

В речта си Росен Плевнелиев отново определи мандата си като труден, но успешен. "Държах правилната посока, зададох правилните приоритети. Дадох, но не взех, изпълних обещанията си. Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш - тръгвам си с високо вдигната глава", каза Плевнелиев.

Той пожела от все сърце успешен мандат на президента Радев.


;

Президентът Румен Радев заяви, че за него е чест и отговорност да поеме властта от президента Плевнелиев пред представителните части на българската армия и благодари на него и предшествениците си за усилията им в изграждането на демократична България.

"На такова място, пред паметника на Незнайния воин, човек ясно осъзнава отговорността да застане начело на държава с дълбоки европейски корени, отстоявала своята свобода и бъдеще на кръстопътя на историята", каза още Радев.

"Нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата, толерантността и солидарността. Общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето. Дължим го на себе си и на нашите деца, дължим го и на предците си. По пътя, осеян с нови предизвикателства, ще бъда редом с вас. Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия. президент на диалога и помирението на сътрудничеството и баланса", допълни още президентът Радев.

;

Гвардейският представителен духов оркестър изпълнява химна на Република България. Изтрелват се 21 артилерийски салюта, които отбелязват смяната на върховния главнокомандващ на въоръжените сили.

;

Двамата президенти полагат венец на Паметника на Незнайния воин. С едноминутно мълчание те отдадоха почит на загиналите за свободата на България.

;

Започва тържественият марш, който двамата президенти ще наблюдават.

;

Президентите и вицепрезидентите се отправиха към храм-паметника „Св. Александър Невски“, където ще бъде отслужена литургия.


;

Президентите запалиха свещи в храм-паметника „Св. Александър Невски“.

;

Приключи молебенът в храм-паметника "Св. Александър Невски" и президентите ще се отправят към президентството.

;

Кортежът на Росен Плевнелиев пристигна пръв в президентството, а няколко минути по-късно ще посрещне символично Румен Радев.

;

Кортежът на Румен Радев пристигна пред президентството, с което ще започне финалната фаза на събитието.

;

Росен Плевнелиев посрещна символично Румен Радев на парадния вход на президентството.

;

Президентът Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, заедно с президента Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова си направиха обща снимка в Гербова зала.

;

Росен Плевнелиев пожела още веднъж успех на Румен Радев в Зелената зала, където ще проведат разговор на четири очи.

;

Маргарита Попова посрещна наследничката си Илияна Йотова в кабинета на вицепрезидента. Маргарита Попова заяви, че в този кабинет има много топлина и позитивна енергия. "Предавам я, и искам да я пазиш до края на мандата". От своя страна Илияна Йотова каза, че Попова е винаги добре дошла в този кабинет.

;

Съпроводен от аплодисменти новоизбраният президент Румен Радев изпрати на парадния вход президента Росен Плевнелиев.

;

Президентът Румен Радев официално встъпи в длъжност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ се събира на Национална среща преди предстоящите предсрочни избори
ГЕРБ се събира на Национална среща преди предстоящите предсрочни избори
Засилени мерки за сигурност преди встъпването в длъжност на Румен Радев
Засилени мерки за сигурност преди встъпването в длъжност на Румен Радев