За четвърта поредна година над 1000 изпълнители от всички краища на България, се събраха в живописната местност Тараклъка край село Градище. В продължение на два дни участниците и гостите на събора се събират под сенките на вековните борове на защитената еко местност. Гостите на фестивала могат да видят и дори да участват в пресъздаването на стари български обичаи и да опитат автентични гозби, приготвени на огън.
И тази година Тараклъка се превърна в средище на българския бит, фолклор и традиции от всички краища на страната.
Стефан Стефанов - кмет на село Градище: Без традициите, що за народ ще останем. Имаме хора от Шоплука, от Разград, от Ардино, от Кърджали, има от цялата страна.
Димитрана Атанасова - участник: Трябва да знаем на нашите прадядовци, баби и т.н. как са живяли, какво са обличали, какво са носили.
За това освен автентичния фолклор, домакините от село Градище, показват как в миналото се готвело на огън и издават оригинални рецепти, като приготвянето на булгур, с който тук посрещат гостите си.
Цветана Ненкова: Представлява царевица смляна на едро и се вари във вода първо и след това се слага булгура първо, захарта и се вари дълго време докато омекне самото зрънце. Приготвяме го на сватби и по всякакъв повод си ползваме булгура.
Участниците във фестивала са категорични, че такива събития ни връщат към корените ни, а това ни обеденява като съвременно общество.