НОВИНИ

Над 150 хиляди водомера в София трябва да се подменят

Време е да сменим водомерите си, които са на над 10 години, напомнят от "Софийска вода". Абонатите ще имат срок от 90 дни да го направят.

Росица Белева
от Росица Белева
08:05, 12.02.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
150 хиляди водомера софия подменят

Към момента водомерите с изтекла метрологична валидност в София са малко над 150 хиляди, съобщи в "Денят започва" инж. Валентин Милушев от "Софийска вода".

Всички водомери, които се продават в България, са одобрени за използване. Гражданите могат да избират дали да поръчат цялата услуга на "Софийска вода", или сами да закупят водомера и след монтаж да се обадят на водоснабдително дружество да го пломбира.

Санкции няма да има след 90-дневния срок от уведомителното писмо на "Софийска вода", каза инж. Милушев. Просто след изтичане на метрологичната валидност водомерът вече не може да бъде средство за официално отчитане и измерване на преминалите количества, тъй като не е потвърдена неговата валидност.



;

От Асоциация активни потребители настояват водомерите да станат собственост изцяло на местните ВиК дружества.

Разумните аргументи за това искане обясни Богомил Николов: както при електромерите собствеността е на електроразпределителното дружество, аналогично така трябва да бъде и при водомерите.

Според Николов, ако доставчикът се грижи за подмяната на уредите и следи сроковете, това ще е много по-изгодно и за двете страни, тъй като една услуга, когато се доставя на едро, винаги е по-изгодно.

Ако цената на тази услуга се регулира от КЕВР, то няма опасност монополистът да злоупотребява, допълни той.

Николов заяви, че в асоциацията постъпват много жалби от хора, които не могат да разберат дадена институция, което означава, че нещата са доста сложни и неразбираеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До Нова година - без учебници?
До Нова година - без учебници?
Историческа среща между папа Франциск и патриарх Кирил
Историческа среща между папа Франциск и патриарх Кирил