Над 1,6 млн. лв. са намерени в домовете на двама лекари от Варна (СНИМКИ)

Организирана престъпна група, участвала в схема за неправомерно издаване на ТЕЛК-ови решения, е задържана на територията на Варна. Специализираните действия са осъществени от служители на ГДБОП и териториалното звено във Варна под ръководството на Специализираната прокуратура.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:05, 19.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Шестчленна организирана престъпна група е задържана в рамките на проведената на 17 и 18 февруари т.г. специализирана операция. Петима от участниците са лекари, сред които и председателят на една от комисиите, шестият е брат на единия от лекарите - сирийски граждани, които имат български семейства и гражданство. Наблюдението над групата е започнало през месец май миналата година.

За четири месеца са били установени над 200 лица, които са придобили неправомерно ТЕЛК-ови решения. Според събраните данни двамата братя са изпълнявали ролята на посредници. Те мотивирали напълно здрави хора да получават пенсии и други облаги срещу заплащане от 1500 до 2000 лв. След предварителна уговорка и дадена конкретна парола ги пращали към лекарите от престъпната група. В случай, че клиентът нямал трудов стаж и не можел да получава пенсия, се налагало процентът на инвалидност да е много висок.

При извършените процесуално-следствени действия в двама от лекарите са намерени 20 000 лв., а в две банкови касети - 1 480 000 лв. и над 200 000 лв. В хода на разследването са разпитани 31 свидетели. Към наказателна отговорност са привлечени шестимата участници в престъпната схема.

По време на брифинга заместник-главният прокурор Иван Гешев представи данни за извършения до момента наказателно-правен анализ, свързан с аналогичен вид престъпления. Той е изведен на базата на предприета системна съвместна работа от МВР и прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов е номиниран за водач на евролиста
Валери Симеонов е номиниран за водач на евролиста
Тримата заместник-председатели на СГС подадоха оставки
Тримата заместник-председатели на СГС подадоха оставки