НОВИНИ

Разтовариха локомотив от Втората световна война в Русе

Успешно приключи операцията по разтоварването на 100-тонния локомотив от Втората Световна война, който пристигна по река Дунав от Виена в Русе. Парната машина вече е на сушата и ще потегли към София за реставрация.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
12:43, 19.02.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Над два часа отне разтоварването на ретро локомотива от палубата на най-големия български речен кораб „Джъмбо" 3. Самата операция се извърши под контрола на австрийски специалисти. А парната машина, дълга 23 метра, беше вдигната във въздуха над водата от плаващия кран „Титан", за да го постави отново на релсите.

Веселин Рубчев, управител на фирмата - превозвач:Теглото на локомотива е много голямо и не може да бъде разтоварен с портови кранове. Ползва се кран „Титан", който е плаващ кран с капацитет 100 тона. Специални средства са донесени специално от Австрия, с които разтоварването да е безопасно.
Цецко Стоянов, капитан на кораба: И друг път сме возили такива тежки товари, но локомотив - не. Той се товари с тия релси, да бъде сигурно, да не хукне това нещо.

Локомотивът- ветеран, който през Втората Световна война е превозвал войници и муниции, ще бъде изтеглен до София от друг локомотив. Български специалисти ще му вдъхнат нов живот, за да може след девет месеца машината отново да е в изправност. Този път като туристическа атракция.

Желанието на собственичката на локомотива Карин Флайшхакер е той да превозва любителите на ретро влаковете из цяла Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва безплатно ваксиниране срещу морбили в София
Започва безплатно ваксиниране срещу морбили в София
Добрата дума лекува - БЛС рестарира кампанията срещу насилие над медици
"Добрата дума лекува" - БЛС рестарира кампанията срещу насилие над медици