НОВИНИ

Над 200 000 лева загуби за Здравната каса от схеми за източване на пари

Разкрити са злоупотреби в три болници в страната - Многопрофилната във Враца и две частни лечебни заведения в Пловдив и в Сливен. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков обяви, че заради врачанския казус директорът на болницата ще бъде уволнен. Той е подписал договора на лекар, който по документи работи във Врачанската болница и получава заплата за това, докато всъщност работел в Шумен.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:19, 16.04.2016
Чете се за: 00:54 мин.
Още

В едни и същи дни и часове докторът е отчитан пред Здравната каса като участник в операции във Враца и като извършващ прегледи на другия край на страната.

Д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването:
Проверката на изпълнителна агенция "Медицински одит" установява, че този човек има трудово възнаграждение по-голямо от трудовото възнаграждение на шефове на клиники. Медицинските сестри във Враца не го познават и никога не са работили с него.

Дейностите, които по документи са извършени от лекаря във Враца, възлизат на над 200 000 лева. И те вече са заплатени от Здравната каса. Частни болници в Пловдив и Сливен също са получили пари от касата за фиктивна операции и болни.

Междувременно едно от предложенията за реформа в системата - разделянето на здравните услуги в два пакета, се отлага за април догодина. Вече са прецизирани текстовете, които Конституционният съд отмени преди месец. Отпада гаранцията, че в допълнителния пакет няма да се чака повече от два месеца. Според новите предложения за всяка диагноза отлагането на лечението ще е различно.

Д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването: Този период на отлагане сме предвидили този път, ако няма други предложения, които да постъпят между първо и второ четене, да бъде различен, защото в някои от случаите не е необходимо пациента да чака два месеца, а в друга част от случаите вероятно може да бъде и по-дълъг периода от времето. Защото например колегите от физиотерапията казаха, че сега плануват пациенти за прием дори с осем месеца напред.

Преработените критерии за разделяне на пакетите вече са в Здравната комисия, а следващата седмица ще бъдат внесени в Министерски съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести за и против избори на 5 юни в Македония
Протести "за" и "против" избори на 5 юни в Македония
Папа Франциск към мигрантите: Не сте сами
Папа Франциск към мигрантите: Не сте сами