НОВИНИ

Над 200 нови социални жилища ще има в Благоевград догодина

Общината в Благоевград ще строи три сгради с общински жилища. Над 200 млади и социално слаби семейства ще бъдат настанени в тях. Инвестицията е на стойност над 10 милиона лева. Осигурено е европейско финансиране. Новите сгради трябва да бъдат напълно завършени и обзаведени до средата на следващата година.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
18:00, 10.07.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Трите сгради ще имат общо 202 жилища. Те ще бъдат построени на север от Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград. На всеки етаж ще има обзаведени едностайни, двустайни и тристайни жилища за социално слаби семейства.

Зорница Кралева, зам.-кмет на община Благоевград:
„Всеки наемател ще подпише договор за ползване на социално жилище за максимален срок от три години, който ще регламентира всички негови права и задължения. Размерът на месечния наем е 70 ст./кв.м полезна площ.”

Наемателите ще плащат средно между 30 и 60 лева на месец в зависимост от размера на жилището.

Зорница Кралева, зам.-кмет на община Благоевград:
„Те са социални жилища, не за постоянно живеене. Всъщност се надяваме, че в рамките на тези три години те ще успеят да се интегрират, да намерят място и на пазара на труда и съответно да успеят да наемат или да закупят други жилища. Така или иначе Общината има и друг сграден фонд. Не трябва да разчитаме само на тези 202 жилища, които ще изграждаме.”

Строителството на новите сгради ще започне през следващите три месеца. В района ще бъде построена и детска градина. В момента Общината в Благоевград разполага с малко над 500 социални жилища. Всички те обаче са заети, а за настаняване спешно чакат още около 80 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Исторически порой в Париж
Исторически порой в Париж
Дете раздаде над 4500 евро на непознати
Дете раздаде над 4500 евро на непознати