НОВИНИ

Нови обекти в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Обекти от Индия, Камбоджа и Иран влязоха в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. На последната си сесия, която се провежда в Краков до 12 юли, комитетът на организацията разглежда над 30 заявки. Одобрени са група паметници в Западна Япония и един специален японски остров.

bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 10.07.2017
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Един свещен японски остров влезе в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Малкият остров Окиношима се намира в Югозападна Япония и е известен с това, че на него до ден днешен не е разрешено да стъпват жени. Дори за външни посетители от мъжки пол е трудно да попаднат там.

Това може да стане само веднъж годишно - на 27 май, когато на острова има религиозен празник. Броят на посетителите е ограничен на 200 мъже и те не могат да отнесат нищо, дори камъче за спомен. Островът се смята за изключително ценна част от японското, а вече и от световното наследство, защото на него има древен шинтоистки храм. там са извършвани много религиозни ритуали, отправяни са молитви за безопасно плаване. На острова са открити десетки хиляди артефакти и са обявени за национално съкровище.

Участници в заседанието на ЮНЕСКО са посочили, че забраната за достъп на жени на острова е проява на дискриминация. Заместник-директорката за културното наследство Метхилд Рьослер е припомнила, че на свещения Атонски полуостров също не пускат жени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите в Асеновград временно спират след срещата с Валери Симеонов
Протестите в Асеновград временно спират след срещата с Валери Симеонов
Много свободни места в гимназиите в София след второто класиране
Много свободни места в гимназиите в София след второто класиране