НОВИНИ

Протестите в Асеновград временно спират след срещата с Валери Симеонов

Протестите в Асеновград спират временно за две седмица, след като вицепремиерът Валери Симеонов пое редица ангажименти към протестиращите. Въпреки това недоволните остават в готовност. Народните представители от Асеновград също се срещнаха с протестиращите. Дискусиите се преместиха на кръгла маса в Община Асеновград. На него участва вицепремиерът, депутати от пловдивска област, както и неправителствени организации. Общината и полицията продължават съвместната си работа.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
17:39, 10.07.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

По-рано протестиращите в Асеновград внесоха в парламента над 10 000 граждански подписа, с които настояват за спешни законодателни промени, равни права и задължения за всички българи.

Вече две седмици хиляди протестират след като група роми нападна деца и треньори от клуба по гребане в Асеновград. Недоволните днес бяха приети от вицепремиера по икономическа и демографска политика Валери Симеонов, който изслуша исканията ми.

Емил Караиванов, кмет на Асеновград: Започнали сме действия на комисия, направили сме описването на първите постройки, описани са 17 постройки до момента, текат сроковете, които са по закона за Устройство на територията.
Валери Симеонов, вицепремиер: Със съвместните усилия на общината и държавата да се създаде там участък в циганския квартал. Току що получихме информация че достатъчно голям парцел в центъра на мястото където преди време е имало полицейска приемна. Това е възлово място, намира се на главната улица, доколкото разбрах, откъдето може да се осъществява контрол на влизане и излизане.

Полицията и общината не позволяват на ромите от квартал "Столипиново" в Пловдив да протестират и да подкрепят живеещите в ромската махала на Асеновград. Това заявиха по-рано днес членове на инициативния комитет на бедстващите в Пловдив, чийто председател е местният ромски лидер Яшар Асан. Според него институциите у нас трябва спешно да се намесят и да осигурят мир в държавата, защото най-лошото, което може да сполети всички, е разпалването на национален етнически скандал. Според Асан присъствието на провокатори по протестите като Динко от Ямбол и Петър Низамов - Перата, които целят напрежението да ескалира, а не да бъде елиминирано. Ромите от Столипиново са категорични, че след две седмици отново ще се опитат да протестират, като получат законно разрешение за това.

Яшар Асан, председател на инициативния комитет на бедстващите в Пловдив: Господин президент, езикът на омразата да свърши вече. Ние не отиваме нито да се трепем, нито да се бием, напротив - ние искаме да има мир в България. Ние в Източен живеем цигани, роми, българи, арменци, имаме всякакви. Някой се е сбил там, ние какъв проблем имаме.

Предстои да видим дали поетите ангажименти ще бъдат изпълнени, или ще стигне до нови протести - след две седмици. Протестът, предвиден за тази вечер, отпада.

;
Иво Величков, представител на протестиращите в Асеновград: Говорехме за конкретни решения, поеха се конкретни ангажименти, те са, на първо място, ангажиментът, за създаване на участък в ромската махала в Асеновград. Другият ангажимент е за охрана на спортистите, които бяха тормозени, с нападението на ромите. Освен това забрана за незаконни действия, къпане и всякакво нарушение на обществения ред в центъра на града.
Йордан Тодоров, представител на протестиращите в Асеновград: За момента прекратяваме протестите, след 15 дни ще видим какво е извършено дали ще бъдат подновени, дали няма да бъдат подновени.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете раздаде над 4500 евро на непознати
Дете раздаде над 4500 евро на непознати
Нови обекти в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО
Нови обекти в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО