НОВИНИ

Над 30 села в Пазарджишко готвят протест срещу мерките за чумата по свинете

Над 30 села в пазарджишка област бойкотираха крайните превантивни мерки срещу африканската чума по свинете и няма да съдействат на властите за планираното масово унищожаване на животните, които гледат в личните си дворове. Стопаните готвят и протест.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ
18:28, 01.08.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Според заповед на Областната епизоотична комисия до 2-ри август стопаните могат сами да заколят прасетата си, след което влиза в сила принудителното умъртвяване на животните. Според повечето кметове в Пазарджишко обаче, това са крайни действия, тъй като в областта няма африканска чума.

Стоян Кузов - кмет на село Юнаците: Никаква опасност няма. Тук нямаме популация на диви прасета. Няма да се подчиним на тази заповед, ако искат да ни глобяват.

В обща декларация повече от 30 кмета заявяват, че няма да допуснат принудително евтаназиране на домашните прасета. В момента в населените места тече подписка, в която се настоява за отмяна на заповедта.

Стоян Кузов - кмет на село Юнаците: Това е поминъкът на хората. Те посягат върху това, което им осигурява през зимата препитанието.
Линка Димова Няма да го умъртвя. Аз взимам 200 лева пенсия. Мога ли да си купя пържоли и кюфтета? С това караме. Все едно искат да ни отрежат главите нацяло.

В подобна ситуация са десетки стопани в Пазарджишко. Много от тях ще участват в насрочения за утре протест в центъра на Пазарджик срещу превантивното умъртвяване на свинете.

;

За да потуши напрежението в региона, на спешна среща с кметовете и областния управител в Пазарджик следобед пристигна земеделският министър Десислава Танева. След повече от час и половина оживен разговор се реши с една седмица да бъде удължен срокът за принудително умъртвяване на домашните животни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести срещу умъртвяване на прасета в Ямболско и Сливенско
Протести срещу умъртвяване на прасета в Ямболско и Сливенско
Спецпрокуратурата разпространи доказателства срещу ТАД груп
Спецпрокуратурата разпространи доказателства срещу "ТАД груп"