НОВИНИ

Спецпрокуратурата разпространи доказателства срещу "ТАД груп"

Прокуратурата поиска от френските власти да разпитат главния редактор на "Биволь" Атанас Чобанов по разследването срещу служители на "ТАД груп" за нерегламентираното копиране и разпространение на данни от информационната система на НАП. От държавното обвинение са издали Европейска заповед за разследване. Прокуратурата разпространи и част от събраните до момента доказателства.

bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 01.08.2019
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Според прокуратурата от видеонаблюдението, което е иззето от офиса на "ТАД груп" става ясно, че само няколко часа след като данните на милиони българи са разпратени до медиите Кристиян Бойков споделя с търговския директор на фирмата Георги Янков, че информацията е изпратена и до Би Би Си и Ройтерс.

Малко по-късно Янков разговаря по телефона с неизвестен мъж, на когото разказва, че вече са разпространени част от данните, с които се разполага. Споделя още, че "Бивол" разполагат с тази информация от две седмици и е говорено директно с главния редактор на сайта Атанас Чобанов.

Вижда се още как на следващия ден Бойков изпраща имейл, в който се представя за анонимен руски хакер и твърди, че той е разпространил копираните от информационната система на НАП лични данни.

Прокуратурата разпространи и скриншотове от служебния компютър на Кристиян Бойков, от които става ясно, че има търсения с ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и на депутата Делян Пеевски.

В доказателствата има и скриншот на приложението ТЕЛЕГРАМ, в който се вижда секретен чат с наименование "Биволъ".

Приложена е също и структурата на цялата база данни на НАП и става ясно, че файлът е създаден на 11 юли тази година, т.е. четири дни преди 57 от файловете да бъдат разпратени до подбрани медии. Според адвоката на Иван Тодоров тези доказателства не са приложени по делото.


;
Ина Лулчева, адвокат на Иван Тодоров: Доказателствата се представят пред съда и се обсъждат пред съда. Ние вчера обсъдихме всичко каквото имаше в делото и съда прие, че няма обосновано предположение г-н Тодоров да има съпричастност към това деяние. От тези доказателства, между впрочем, това се установява.

От прокуратурата разпространиха и чат разговор между Кристиян Бойков и собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров в който двамата обсъждат привличането на нови клиенти, които преди това са били хакнати. От държавното обвинение твърдят, че са направени опити за атаки на сървърите на 49 търговски дружества с различна дейност.

Сред разпространените доказателства има още данни за хакване на сайта на Агенция митници.

Прокуратурата твърди още, че в личния телефон на Бойков е намерен файл, който съдържа личните данни на депутати, съдии, прокурори, следователи, областни управители и кметове.

Търсихме Атанас Чобанов за коментар, но той не реагира нито на съобщенията, които му изпратихме, нито на телефонните ни позвънявания. В съобщението, с което от прокуратурата изпратиха тези доказателства е отбелязано, че са заличени всички лични данни на трети страни. В част от скрийншотовете обаче са видни единните граждански номера на премиера, главния прокурор, депутати и други публични личности. Чрез публикуван скрийн шот на търсачка пък беше възможно да се свали и файлът с лични данни открит в телефона на Кристиян Бойков.

;

Вчера от прокуратурата обявиха, че "Биволъ" е първият сайт, който е получил копираните от НАП лични данни на милиони хора две седмици преди тази информация да бъде изпратена до други медии. Собственикът на сайта реагира, като заяви, че ще съди единият от наблюдаващите прокурори. Днес от държавното обвинение решиха да предоставят доказателствата, които им дават основание да твърдят за връзка между "ТАД груп" и сайта "Биволъ".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 30 села в Пазарджишко готвят протест срещу мерките за чумата по свинете
Над 30 села в Пазарджишко готвят протест срещу мерките за чумата по свинете
ДРУГИТЕ новини: Нови земни подобия
ДРУГИТЕ новини: Нови земни подобия