НОВИНИ

Стопаните в Тръстеник заколиха прасетата си

Днес изтече срокът, в който стопаните в малките населени места на Северна България, трябваше да умъртвят прасетата в дворове си. В русенското село Тръстеник акцията е приключила. В рамките на два дни са умъртвени 23 прасета.

bnt avatar logo
от БНТ
16:19, 01.08.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Семейството на Албена Тодорова е отглеждало три прасета в двора си. Казва, че още с появата на заразата в региона, са спазили инструкциите и са ги умъртвили.

Албена Тодорова: Няма как. Трябва да предпазим другия сектор. То не е играчка плюшена, няма как да се скрие, ако властите решат, ще го намерят.

От Агенцията по безопасност на храните обаче признават, че хората по селата подценяват заболяването.

Д-р Георги Дяков, директор на областната дирекция на БАБХ - Русе: Но ако някой не е разбрал проблема и не иска да го реши, то няма как да се случи - ще действаме силово. Това е.

Семейството на Атанас Калинов също е било принудено да заколи 2-месечното си прасе.

Атанас Калинов: Питам: Защо се допусна тази чума да върлува из България? Къде са виновните?

Въпреки заболяването, хората в Тръстеник не възнамеряват да се отказват сами да отглеждат месото за трапезата си. Казват, че има начин загубите, да се компенсират в бъдеще време.

Албена Тодорова: Не да се обезщетяват със средства, просто ако трябва след година да им се подарят прасета или нещо. Смятам, че държавата може да направи това, ако оцелеят големите ферми.

От утре екипите на регионалната Дирекция по безопасност на храните тръгват на проверки по селата, за да санкционират неспазилите забраната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай тества успешно четвърти прототип на пътническия самолет Си-919
Китай тества успешно четвърти прототип на пътническия самолет Си-919
Гърция забрани вноса на свинско месо от България
Гърция забрани вноса на свинско месо от България