НОВИНИ

Наградиха ученици с посещение до Европейския парламент

Наградиха победителите в националния ученически конкурс за историческо есе "Заветите на първоучителя Свети Климент Охридски". 134 ученици от 25 области на страната се включиха в оспорваното състезание. Жури определи десетте най-добри произведения. Авторите им спечелиха двудневно посещение до Европейския парламент в Брюксел. На всички деца бяха раздадени грамоти, някои получиха и ваучери за книги.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
19:37, 16.05.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Моника Иванова и Милица Гечева са написали най-добрите есета в две от възрастовите групи. Милица разказа, че много се е постарала, докато е писала, но не е очаквала нейното есе да бъде най-доброто в конкурса.

Милица Гечев, ученичка: „Главният герой е една пеперуда, чиито крила оцветява самият Климент Охридски чрез своите добри дела.”

По покана на евродепутата Андрей Новаков през следващия месец победителите ще посетят Европейския парламент в Брюксел.

Андрей Новаков, евродепутат: „Който казва, че българщината си заминава и че младите не са активни, не са грамотни, не се интересуват от такъв тип състезания, въобще тематиката, е сгрешил.”
Катя Марчева, директор на СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски” - Благоевград: „Като четях есетата бях горда. Искам да им благодаря за удоволствието, което ми доставиха.”

Конкурсът е посветен на 1100 годишнината от смъртта на Свети Климент Охридски и 25 години от създаването на Средно общообразователно училище с изучаване на чужди езици в Благоевград, чийто патрон е първоучителят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова глоба от 40 милиона лева заплашва ЧЕЗ
Нова глоба от 40 милиона лева заплашва ЧЕЗ
Вяра Анкова: Поли направи огромен пробив на Евровизия
Вяра Анкова: Поли направи огромен пробив на Евровизия