НОВИНИ

Подменят четирима наши дипломати зад граница с хора от екипа на прзидента

На посещение у нас е Франк Роуз - американският помощник-държавен секретар по контрол на въоръженията. Визитатa му е в рамките на европейска обиколка, която започна с Румъния и Полша.

bnt avatar logo
от БНТ
19:26, 16.05.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

В Румъния Роуз участва в церемония, с която бе потвърдена оперативната готовност на Американския комплекс за противоракетна отбрана "Иджис еър" във военната база Девеселу. На церемонията в Полша пък бе поставено началото на изграждането на отбранителен комплекс като този в Румъния. Информацията е от държавния департамент на САЩ.

Четирима души от екипа на президента ще бъдат изпратени в рамките на сериозна подмяна на българските дипломати зад граница тази година.

Правителството вече е предложило за посланици 16 души, става ясно от правната система на Министерския съвет. Сред тях са началникът на кабинета на Плевнелиев и бивш служебен вицепремиер Деяна Костадинова.

Тя ще представлява България в Службата на ООН и други международни организации в Женева. Бившият служебен министър на културата и сегашен секретар на президента по културата и образование Мартин Иванов ще замине за Финландия.

Шефът на протокола в президентството Иван Кондов става посланик в Испания, а съветничката на президента по европейските въпроси- Йорданка Чобанова - в Словакия.

Световната общност е готова да подкрепи желанието на Либия да търси изключения в оръжейното ембарго срещу страната, като по този начин се справи с нарастващата заплаха от "Ислямска държава".

Това заяви държавният секретар на САЩ - Джон Кери. Той е във Виена, където се провежда среща, посветена на Либия.

Според Кери терористичната организация е заплаха за Триполи и трябва да се приемат решителни мерки за справяне с нея. Преди месец правителството на националното единство на премиера Файез Ал Сарадж, предупреди, че "Ислямска държава" засилва позициите си.

Срещата във Виена е на фона на икономически и политически хаос в Либия и е опит за изработване на стратегия, която ще помогне на либийското правителство да се справи със сложната ситуация и с растящата джихадистка заплаха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ
Проверяват за носене на бурки в Пазарджик
Проверяват за носене на бурки в Пазарджик