НОВИНИ

Министър Кунева се срещна с протестиращи студенти

Студенти излязоха на протест пред Министерството на образованието. Причината е, че някои специалности вече нямат право да получават европейски стипендии, защото не попадат в списъка с т.нар. приоритетни специалности и направления. Така без стипендии остават студенти от специалностите право, медицина и икономистите. Сега пряко от протеста включваме Милена Кирова, която ще ни каже какви са исканията на младите хора.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:25, 16.05.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Министър Кунева за пореден път обясни, че евростипендиите ще са за специалностите, които са проблемни и от които стопанството ни има нужда. След като тези специалности получат пари от оперативната програма на Европейския съюз, освободените средства от държавния бюджет ще могат да отидат за социални стипендии и стипендии за успех за останалите специалности, разясни Кунева.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Да се създаде работна група, която да обмисля промяната на постановление 90, което разглежда разпределението на студентските стипендии, да дадем възможност на тези Университети, които могат да децентрализират финансовите си възможности и да увеличат стипендиите си, да дадем възможност те да дават стипендии от Университетите.

В групата освен експерти на министерството и на Съвета на ректорите ще влязат и студенти.

Васил Силяновски, председател на Студентския съвет на СУ: Това, което ние държиме е да се възстанови чувството на справедливост в студентите и това означава всички да имат равен достъп до това да могат да получават успех за своите постижения и ако в момента оперативната програма не може да го осигури по някаква причина, това за което ние ще се борим е да бъдат увеличени стипендиите от държавния бюджет.
Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети: Стипендия за успех, която да се предоставя на всички студенти независимо от това в какъв университет се обучават.

Според министър Кунева работната група ще трябва да даде солидни аргументи на Финансовото министерство защо трябва да се увеличи бюджета за висше образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предложение за брак от сцената
Предложение за брак от сцената
Анджелина Джоли призова за решаване на кризата с бежанците
Анджелина Джоли призова за решаване на кризата с бежанците