НОВИНИ

Още мерки срещу преписване на матурите

Два дни преди първата матура по български език и литература от просветното министерство обявиха нови допълнителни мерки срещу преписването. Оттам разкриха и тайния пакет от мерки, които министър Кунева ще реши дали да приложи в последния момент. Според тях при съмнение за преписване всеки ученик в една зала ще получи различен тест. Така според министерството купените отговори ще станат ненужни.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:00, 16.05.2016
Чете се за: 01:36 мин.
Още

Тайния пакет с мерки за матурата по български езки и литература е последното оръжие на министерството срещу преписването.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Готови сме във всяка една изпитна зала в цялата страна да разбъркаме така въпросите, че да няма два еднакви варианта. Запазвайки принципа за равнопоставеност, тъй като въпросите са едни и същи, но запазвайки и възможността за подобна спекулация, която е свързана с брутална измама.

Така всеки ученик ще има различен тест- с различна последователност на въпросите, но с еднакво съдържание и купените тестове щели да се окажат ненужни.За да демонстрира системата за видеонаблюдение в училищата днес зам. министър Стаматов показа монитори за наблюдение на шест произволно избрани зали от общо 4 хиляди в страната. В деня на матурите залите ще се наблюдават от три места - в училището, в инспекторатите и в министерството. Към камерите ще има и умни датчици, които ще отчитат различни "ненормални" за изпита движения.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Поставени са различни индикатори, с които лесно може да се констатира проблем, свързан или асоцииран с преписване.

Камерите, демонстрирани днес, а и всички останали в училищата тази година ще записват и звук. По неясна причина днес в министерството звук обаче не можаха да демонстрират. За първи път тази година всеки ученик ще стои на точно определено място в изпитната зала.Мобилни телефони няма да имат както учениците, така и квесторите.

Стаите и тоалетните ще бъдат засекретени предната вечер от директора, учител, родител и представител на инспектората. Сутринта ще ги разпечатат. Ако някъде родители не желаят, няма да участват в процеса, каза Стаматов.Той е изпратил сигнал до главния прокурор да се вземат мерки срещу предлагането на отговори на матурите в интернет пространството през последните дни. Според Стаматов експертите едва днес са започнали да създават въпросите и няма как някой да знае отговорите им.

Диян Стаматов, зам. министър на образованието и науката: Което означава, че е измама, чиста измама, изпратена като послание в социалните мрежи и нищо друго не е това, което е предложено през последните дни.

И докато министерството се готви за матурите, ответната страна - също се въоръжава.

- Тези уреди за изпити ми ги купуват родители, чиито деца са с диагнози липса на концетрация, дислексия, аз даже не мога за запомня всички диагнози, които дадоха на нашите деца просто, защото материала не е съобразен с възрастта. Ученици купуват ли тези уреди? Ученици не ги купуват, родители на ученици ги купуват.

Самите учениците също отдавна знаят как се преписва на матурите.

- Да, знам и изкарват доста добри оценки.
- А по какъв начин?
- Ами пращат им ги на есемеси.
- А нали им вземат телефоните?
- Те си оставят явно едния телефон, имат два телефона и другият остава в тях.

Дали министерството ще успее тази година да се пребори или отново ще се купуват свободно верните отговори ще видим още на 18 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нулева реколта от кайсии отчитат в тутраканското село Цар Самуил
Нулева реколта от кайсии отчитат в тутраканското село Цар Самуил
Политически отзвук от Евровизия
Политически отзвук от Евровизия