НОВИНИ

Нулева реколта от кайсии отчитат в тутраканското село Цар Самуил

Нулева реколта от кайсии отчитат в тутраканското село Цар Самуил. Причините са резките промени в температурите и падналите слани. Хората са разтревожени, защото производството на този плод и на тютюн осигурява основно поминъка им.

bnt avatar logo
от Роман Сушков
18:10, 16.05.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Около 1400 декара са кайсиевите насаждения в землището на Цар Самуил. В добри години добивът е достигал до тон от декар. А сега е катастрофа. Няма и за компот, казват стопаните.

Рамадан Реджеп: „То имаше и замръзване през зимата малко. После и слани имаше.”

Резките промени на климата и невероятните температурни колебания още през февруари са главната причина, смятат производителите.

Имало е все пак плодове, но преди двадесетина дни незнайно защо те масово са опадали. Рамадан пък разчита на 15-те си декара дини, но и на бостана цари мор – телен червей унищожава растенията.

До 8-10-хиляди лева е стигала годишната печалба на Рамадан от дини. Засега те са химера. Добре че са децата от Германия – да помагат, признава земеделецът.

Стопанската година не изглежда никак добра за местните хора, защото и тютюнът им – макар и на ръба на безценицата от 2 лева за килограм – не се продава в момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анджелина Джоли призова за решаване на кризата с бежанците
Анджелина Джоли призова за решаване на кризата с бежанците
Още мерки срещу преписване на матурите
Още мерки срещу преписване на матурите