Намаляват делата на гражданите срещу монополистите във Варна

Двойно са намалели делата на гражданите срещу доставчиците на битови и комуникационни услуги заради надписани сметки във Варна. Това сочат данните за работата на Районния съд за миналата година. Общият брой дела обаче се увеличава.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова, Данил Кираджиев
18:10, 28.02.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Делата, които варненци са завели срещу мобилните оператори, значително са намалели през миналата година. Двойно по-малко са и абонатите, които съдят енергоразпределителното дружество.

Пламен Атанасов - заместник-председател на Районен съд - Варна
„Или е изградена култура между кредитори и длъжници да разрешават споровете си извънсъдебно, или е намалял броят на задълженията на гражданите”.

През миналата година бяха отчетени първите реални резултати от въвеждането на медиацията като алтернатива на съдебните спорове.

Ерна Павлова – председател на Районан съд - Варна
“В резултат на активността на съдиите бяха насочени към медиация и са проведени медиационни срещи, които са завършили с успех при 40 процента от случаите."

Увеличават се и образователните програми за ученици и студенти, чрез които те се запознават със своите права и задължения.

Ерна Павлова – председател на Районен съд - Варна
“Различни училища на територията на град Варна участваха в инициативата “Час по правосъдие”, която е съвместна с регионалното управление на образованието."

Решен е и проблемът с недостига на кадри в Районният съд - назначени са още трима съдии.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
UNITAB и FETRATAB в среща с министъра на земеделието и храните
UNITAB и FETRATAB в среща с министъра на земеделието и храните
Какво ще е бъдещето на Гарнизонната фурна в Пловдив?
Какво ще е бъдещето на Гарнизонната фурна в Пловдив?