НОВИНИ

Жена от София изработва мартеници уникати върху дърво

Дни преди баба Марта да почука на вратата вече сме затрупани отвсякъде с най-различни видове мартенички. Преплитането на бял и червен конец обаче не е единственият начин за създаването им. Една жена в столицата изработва мартенички, но върху дърво. Какво я е вдъхновило и защо е избрала дървото като материал...

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:36, 28.02.2017
5683
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Любов от пръв поглед. Така Светла нарича срещата си с дървото. Решава да изработва дървени мартеници, защото работата с този материал за нея е предизвикателство.

Светла Дойчинова: Топлина, много уют като чувство, като емоция, лично на мен ми предава дървото.

Светла обича нестандартното и дървените мартеници доказват това. Във всичко, с което се захване, тя влага сърце и душа, водена от любовта към българския фолклор. Всяка дървена мартеница, всеки тефтер или гривничка носи история със себе си. С хобито си да прави изящни сувенири, което по-късно се превръща и в работа, Светла разказва приказки.

Светла Дойчинова: За мен това е приказката. да има взаимност, любов и хармония между хората.

Вдъхновение намира във всичко около себе си - природата, музиката, красотата във всичките ѝ форми. Макар и да е инженер-корабостроител по образование, Светла няма и ден стаж по специалността си. Наученото в университета обаче и помага и при изработката на дървените мартенички - проектирането, пространственото виждане.

Така живееща в друг свят, но здраво стъпила на земята и съхраняваща българските традиции, тя създава един нетрадиционен подарък за близките ни на 1-ви март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва най-мащабното дело срещу участници в опита за преврат в Турция
Започва най-мащабното дело срещу участници в опита за преврат в Турция
Международен ден на хората с редки заболявания
Международен ден на хората с редки заболявания