НОВИНИ

Напрежение сред медицинските сестри в община Родопи

Служители в областта на детското здравеопазване излизат на протест в община Родопи. Медицинските сестри от детските градини и ясли в десет села от общината настояват за по-високи заплати, увеличение на платения годишен отпуск и средства за работно облекло. Според общината исканията им са неоснователни.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
06:40, 29.06.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Виолета Паскалева работи от десет години като медицинска сестра в детската ясла в село Белащица. Основната ѝ заплата е малко над 500 лева. Сума, недостатъчна, за да покрие месечните ѝ нужди.

Виолета Паскалева – медицинска сестра: "Да си платя таксите, GSM и нищо друго. Ако продължава така ще си търся работа другаде".

Освен Виолета, още 34 медицински сестри искат повишение на заплатите. Възнагражденията им не са актуализирани от години.

Боян Бойкински – председател на КНСБ-Пловдив: "Основното трудово възнаграждение на преобладаващата част от персонала е 496 лева, като има единични случаи, които са 520 лева".
;

От община Родопи заявиха, че няма как заплатите да бъдат повишени, не защото няма средства в бюджета, а защото по-голямата част от жените са пенсионерки и получават добри доходи.

Пламен Спасов – кмет на община Родопи: "От 35 – 18 са с възраст имаме 78, 79-годишни. При тях класът е много голям и при тях се получава една брутна заплата от около 700 лева. Нещата трябва да бъдат строго погледнати индивидуално".

Медицинските сестри настояват да им бъде увеличен платеният годишен отпуск с десет дни. Освен това да получат и пари за работно облекло, каквито не са им изплащани от две години. Според кмета Пламен Спасов исканията са неоснователни. Здравните работнички обаче прогнозират, че много от тях ще напуснат работните си места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френският сенат одобри трудовата реформа
Френският сенат одобри трудовата реформа
Петровден е!
Петровден е!