НОВИНИ

От местопрестъплението в Разсадника: убит е единият нападател, няма други жертви

Грабеж, престрелка и убит в столицата. Бивш полицай и негов съучастник нахлуха въоръжени в заложна къща на "Ломско шосе". Последва гонитба, при която грабителите стреляха по преследващите ги полицаи. В престрелката един от нападателите беше убит, другият по-късно бе задържан от полицията. По чудо няма жертви сред случайните минувачи.

Явор Симов
от Явор Симов
20:27, 28.06.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Малко след 14 часа двама въоръжени нахлуват в заложна къща на бул. "Ломско шосе" в столичния квартал Надежда. Те заплашват служителя и успяват да вземат каквото могат. Качват се на лек автомобил "Фолксваген голф" и потеглят в неизвестна посока. Бързата реакция на човека от заложната къща дава възможност на полицията да тръгне по следите на престъпниците. Полицията установява, че те сменят по-късно автомобила с джип "Мицубиши Паджеро", с който потеглят към квартал Разсадника.

Малко след това е засечено неговото движение на бул. "Възкресение", близо до квартал "Разсадника", където четири полицейски коли се опитват да му направят блокада и да го спрат. Извършителите обаче удрят последователно полицейските автомобили.

При катастрофата има пострадали три полицейски и един цивилен автомобил. След това извършителите слизат и започват да бягат, като откриват огън срещу полицаите. По неофициална информация и думи на свидетели са чути повече от 50 изстрела.

Започва преследване в квартал "Разсадника". Крадците побягват в различни посоки, след което полицаите стреляйки по тях установяват, че единият е ранен. Малко по-късно намира своята смърт.

Илко Илиев - началник на "Криминална полиция", ГДНП: Намерено е оръжието, намерени са вещите, 7.65 боен пистолет. За радост няма пострадали служители на МВР, само материални са щетите, искам да кажа, че няма пострадали граждани. Две са коли са използвани.
;

Премиерът Бойко Борисов коментира случая и каза, че полицията е наблюдавала групата отдавна и че полицаите са стреляли при неизбежна отбрана.

Бойко Борисов, министър-председател: В случая става въпрос за едни криминални типове, които ги наблюдават от няколко седмици. Запознаха ме миналата седмица с това, защото се значеше, че ще откриват огън, но ако ги задържаме. Още повече, че единият е бивш полицай, навремето едно златарско ателие беше обрал. По контрол минаваше, че те няма да се предават, но ако отидем да ги задържим, следва да ги пуснем, защото не са извършили престъпление. Трябваше да консумират престъплението и тогава да ги хванем, за да могат да бъдат осъдени.

Загиналият извършител се казва Христо Георгиев с прякор Ицо полицая. Той е бивш служител на столичното 9-то полицейско управление, работил е като оперативен работник. Преди години решава обаче да мине от другата страна на закона и оттогава започва да се занимава с въоръжени грабежи. Срещу него има обвинения за обир на банка във Враца, за много други златарски ателиета, има дълго криминално досие.

Вторият извършител е задържан в строеж близо до престрелката. Засега няма данни за неговото име или с какво се занимава. Известно е, че е около 45-годишен, висок е 1.70 м и има много татуировки.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хора с увреждания искат законови промени
Хора с увреждания искат законови промени
Производители на ракия против промените в закона за акцизите
Производители на ракия против промените в закона за акцизите