НОВИНИ

България и Китай ще си сътрудничат в строителството

България и Китай подписаха меморандум за сътрудничество в сферата на строителството. В Пекин председателят на парламента Цецка Цачева очерта предимствата на България като място за инвестиции и покани китайския бизнес у нас.

Надежда Василева
от Надежда Василева Оператор: Лъчезар Ораков
19:57, 28.06.2016
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Пекин, където икономическото развитие и технологиите се преплитат със силата на традициите и знаците на история. Днес отново китайски политици потвърдиха интереса на страната си към България. След срещите на министър Лиляна Павлова стана ясно, че голяма китайска компания, изграждаща мащабни инфраструктурни обекти е избрала нашата страна, за да открие своя европейски офис. Друга водеща компания пък е готова да работи у нас в сферата на пътното строителство и жп транспорта. За дейността на китайските фирми ще помогне и подписаният меморандум.

Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Благодарение на този меморандум ние ще можем да синхронизираме стандартите в строителството. Втората област на сътрудничество е в областта на архитектурата и сеизмологията, тъй като са много важни параметрите, когато говорим за жилищно строителство. Те бяха много впечатлени от програмата ни за енергийна ефективност и саниране на жилищни сгради. Разбира се, мащабите са различни, те са построили 6 милиона жилища като ново строителство, но също имат програма за саниране и обновяване на сградния фонд.
Чън Джънгао, министър на жилищното строителство на Китай: България е страната, която като част от Евросъюза е най-близката до Китай. България има голям потенциал за развитие. Нашите страни са дългогодишни приятели, така че е съвсем естествено да си сътрудничим.

В Пекин, който има около 21 милиона жители, не крият проблемите със замърсяването на въздуха и огромните задръствания, а сериозно планират да се справят с тях. Това разказаха депутати от Пекинското събрание пред българската делегация. Цецка Цачева отбеляза, че за България Китай е първостепенен партньор в Азия.

Цецка Цачева, председател на Народното събрание: София е едно отлично място за привличане на чуждестранни инвестиции, защото имаме съдебна система реформирана, която бързо и справедливо да решава спорове от търговски характер, на второ място данъчните условия, това, че има политическа стабилност в България, както и подготвените млади специалисти биха могли да удовлетворят желанието на китайските инвеститори.

В Пекин приемат България, не само като място за бизнес, но и като привлекателна дестинация за китайските туристи и подчертават, че страната ни също може да се гордее с богатата си история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внуци обучават баби как да боравят с телефони и компютри
Внуци обучават баби как да боравят с телефони и компютри
140 години от рождението на Харалампи Тачев
140 години от рождението на Харалампи Тачев