НОВИНИ

Напрежението във Венецуела: Гуайдо и Мадуро в сблъсък за подкрепата на армията

Във Венецуела напрежението не стихва. Над 100 души са ранени в столицата Каракас при сблъсъците между антиправителствени демонстранти и силите на реда вчера. Опозиционният лидер Хуан Гуайдо призова за нови протести днес, а президентът Николас Мадуро обяви, че няма намерение да бяга от страната.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
10:50, 01.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Сблъсък за подкрепата на военните - ключовият фактор за управлението на Венецуела. Ден, след като направи най-дръзкия си опит да спечели армията на своя страна, опозиционния лидер Хуан Гуайдо обяви, че днес протестиращите ще са по улиците на цяла Венецуела.

Хуан Гуайдо, опозиционен лидер: "Скъпи сънародници, добър вечер. Аз съм вашият действащ президент Хуан Гуайдо, законният командващ въоръжените сили. Твърденията на режима, че контролира армията, са неверни. Мадуро няма нито подкрепата, нито уважението на въоръжените сили."

Вчера Гуайдо обяви, че военни са преминали на негова страна и призова дза тяхната помощ , за да се сложи край на узурпацията на властта от Мадуро. Той се самообяви за временен президент през януари и получи подкрепата на над 50 страни.

;

В същото време Николас Мадуро обяви в телевизионно обръщение, че опитът да се обърне армията срещу него се е провалил. Той коментира и думите на американския държавен секретар, че е бил готов да напусне страната, но се е отказал, след намесата на Русия.

Николас Мадуро, президент на Венецуела: "Майк Помпео каза, че Мадуро има самолет, за да бяга в Куба, но руснаците са го свалили и са му забранили да напуска страната. Г-н Помпео, това е липса на искреност. Г-н Болтън също заповяда на военните и цивилните във Венецуела да се включат в преврата. Размириците във Венецуела бяха потушени."

Американският президент Доналд Тръмп заплаши Хавана със сурови санкции, ако не спре да провежда военни операции във Венецуела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Почина футболната легенда Динко Дерменджиев
​Почина футболната легенда Динко Дерменджиев
​Пети блок на АЕЦ Козлодуй е в планов годишен ремонт
​Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е в планов годишен ремонт