НОВИНИ

Стефан Цанев на 80: "Театърът е моята държава"

Големият български писател Стефан Цанев днес отбеляза своя 80-годишен юбилей с пиесата си "Процесът против богомилите", която се игра в Народния театър "Иван Вазов". Стефан Цанев отказа най-високото отличие на Министерството на културата - орден "Златен век", тъй като през ноември то бе връчено на Димитър Иванов, бивш шеф в Шесто управление на Държавна сигурност.

Гергана Шумкова
от Гергана Шумкова
20:00, 10.01.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Някои го определят като пророк на новата българска история. През годините той стана част от дома на почти всяко българско семейство, което има поне една негова книга в библиотеката си. Той е като хирург, който не се притеснява да бръкне в раната и да покаже на читателя къде е болното място. Възхваляван, забраняван, отричан, обичан - това е Стефан Цанев на 80. Не търси скандала, просто отстоява правото си да защити ценностите, в които вярва - така коментира писателят отказа си да приеме наградата "Златен век".

Стефан Цанев: Всеки има право да приеме или да не приеме и аз използвах това право. Не съм искал да има скандали. Моята награда е публиката, която ще бъде тук тази вечер, и артистите, които ме обичат. На мен това ми стига.

През годините за Стефан Цанев театърът се превръща в мястото, където диша въздуха на свободата.

Стефан Цанев: Театърът е моята държава, моят свят, моята вселена. Любимите ми хора са артистите, любимата ми жена е артистка. Всичко ми е театърът. Аз се радвам много като работя, за мен е радост и удоволствие, и забавление. Който ви каже, че писането е мъка - не е вярно.

Утре Народният театър отново ще отбележи годишнината на Стефан Цанев с пиесата му "Духът на поета".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма пострадали кучета в приюта в Каменар
Няма пострадали кучета в приюта в Каменар
Голяма е опасността от лавини над Банско
Голяма е опасността от лавини над Банско