НОВИНИ

НАТО разполага 4 батальона в Полша и балтийските републики

НАТО ще подсили източния си фланг с четири нови батальона от многонационални сили. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг часове преди срещата на министрите на отбраната от алианса в Брюксел. Батальоните ще бъдат дислоцирани в Литва, Латвия, Естония и Полша. Разполагането на допълнителни войски на НАТО е в отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия и дестабилизирането на Украйна, заяви Столтенберг.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Владимир Богдански
19:05, 13.06.2016 (обновена)
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Четирите многонационални батальона ще подсилят Източния фланг на НАТО. Изпращането на допълнителни сили по Източния фланг е с цел да се подсилят отбранителните способности на НАТО в отговор на заплахите от изток и югоизток, заяви Столтенберг.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: "С изпращането на многонационалните сили в Балтийските страни и Полша даваме ясен сигнал, че ще защитаваме нашите съюзници. Батальоните, обаче, са само част от доста по-широк план за защита: ние вече изградихме Силите за отговор на НАТО от 40 000 души, 5 000 от които са Сили за бързо реагиране, способни да се дислоцират в рамките само на няколко дни.

Правните пречки, които спъваха бързото преместване на сили от една страна-член на НАТО в друга, вече са премахнат, допълни генералният секретар на НАТО. И подчерта, че разполагането на силите в Полша и Балтийските са изцяло за защита.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: "Разполагането на силите е в пълно съгласие с Основополагащия акт НАТО-Русия. Не искаме конфронтация с Русия, нито нова Студена война. Подсилването на Източния фланг е в отговор на незаконната анексия на Крим от Русия и дестабилизирането на Украйна. Преди това никой не говореше за подсилване силите на Изток. Ние ще продължим да търсим диалог с Русия".
;

Всеки един от четирите батальона ще е с численост между 800 и 1000 военни, заяви постоянният представител на САЩ в НАТО посланик Дъглас Лют. Ротациите ще са такива, че да осигурят присъствие на сили 365 дни в годината в Полша и страните от Балтика.

Посланик Дъглас Лют, постоянен представител на САЩ в НАТО: "Идеята е да установим присъствие на Изток, което да потвърди, че при всеки опит за намеса в страните-членки ще последва бърз отговор от страна на НАТО. Многонационалните сили ще са на ротационен принцип 365 дни в годината".

Военните министри ще обсъждат още сложната ситуация в Източна Украйна и многобройните нарушения на спирането на огъня, повишаването бюджетните разходи за отбрана и достигането на 2% от БВП, както и удължаване помощта за Ирак и Афганистан.

Ракетният щит, елементи от който бяха разположени в Румъния и Полша, ще обсъдят още отбранителните министри. На въоръжение ще влязат и пет нови разузнавателни дрона, които да подсилят колективната сигурност на страните-членки. Срещата утре и в други ден, тук, в централата в Брюксел, е само прелюдия преди Срещата на върха във Варшава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потоп в Карлово и Сопот
Потоп в Карлово и Сопот
Постоянен контрол в градските автобуси в София
Постоянен контрол в градските автобуси в София