НОВИНИ

Най-модерната система за видеонаблюдение у нас е вече във Враца

Враца вече има най-модерната система за видеонаблюдение у нас, в която е вграден последен модел софтуер с изкуствен интелект на световно равнище. Два мониторни центъра в областната дирекция и районното управление на МВР осигуряват 24-часово наблюдение и контрол на областния град.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
21:53, 11.09.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Още

В системата за видеоконтрол са инвестирани близо половин милион лева от местния бюджет, съобщи кметът на община Враца Калин Каменов. Той подчерта, че тя вече дава реален ефект срещу криминалния контингент и нарушителите по улиците и пътищата.

Калин Каменов, кмет на община Враца: На 13 опасни кръстовища в града са монтирани 35 камери. Но това няма да спре дотук, надграждането на системата ще продължи.
Георги Арабаджиев, заместник-главен секретар на МВР: Целта е внасяне на успокоение сред самите граждани, след първоначалния дискомфорт, че постоянно ще бъдат наблюдавани, те сами ще усетят сигурността, която има дава тази система.

Подготвени са 14 оператори в системата на полицията и те ще осигуряват запис и съхранение на информацията. Видеозаписите ще могат да се ползват като доказателство в съда.

Мирослав Петров, технически директор на фирмата-изпълнител: Тази система няма аналог в момента в света, на този софтуер са базирани видеонаблюдението на Лондон, Брюксел и други европейски градове, интересното и уникалното е изкуственият интелект, който е свързан с база данни в реално време.

Важна подробност е, че видеосистемата ще може да разпознава лица, дори когато са маскирани, а камерите ще снимат и през нощта. Гаранционният срок на системата е пет години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Турция се възобнови процесът срещу 17 души от „Джумхуриет“
В Турция се възобнови процесът срещу 17 души от „Джумхуриет“
Моля те, Нептуне!
"Моля те, Нептуне!"