НОВИНИ

Недоволство в Карлово: Протест срещу закриването на АГ отделението в болницата

Жители на Карлово и съседни общини излязоха на протест срещу закриването на Акушеро-гинекологичното отделение в Карловската болница. Недоволството е провокирано от решението на пловдивската Здравна каса да спре финансирането по 12-те клинични пътеки, по които работи АГ-отделението. От Регионалната здравноосигурителна каса в Пловдив заявиха за БНТ, че ще коментират случая след окончателното решение на Административния съд. По-късно пред деня кметът на Карлово получи уверение от управителя на Здравната каса д-р Дечо Дечев, че до ден проблемът ще бъде решен. А докато вървеше протестът, в отделението се родиха три бебета.

bnt avatar logo
от Станислава Цветанова
18:04, 13.08.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

В АГ-отделението на Карловската болница се раждат около 500 бебета годишно. Лечебното заведение обслужва над 110 хиляди души от 7 общини. Най-близката болница е на 60 км.

Румяна Иванова: Хора от Пирдоп до Казанлък раждат тук, такъв голям район да се остави без родилно отделение е просто престъпление.
Бисера Иванова - ст. акушерка в АГ-отделението: Те ще раждат в линейките, в къщи не само децата, една раждаща за 7-8 път вече крие опасности и за нейния живот, защото всичко може да се случи там и си има други усложнения.

Кметът на Карлово посочи, че заповедта на РЗОК в Пловдив е непровомерна, тъй като в АГ-отделението работи 1 анестезиолог на щат и половина и още трима на половин щат, което покрива нормативната база. Според Кабаиванов, отделението трябва да продължи да съществува и касата да превежда необходимите средства, защото Пловдивския административен съд е спрял заповедта на касата.

Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово: Искам да поканя г-н Дечев, който е отскоро, да отиде в Пловдив, да види как работи РЗОК в Пловдив и да си направи своите изводи така ли трябва да работят подразделенията на НЗОК.

Протестът подкрепиха над 200 души. Лекарите, местната власт и гражданите поискаха нова държавна политика в общинското здравеопазване и около 25 милиона, с които да се подпомогне дейността на общинските болници в страната, за да продължи тяхното съществуване. По време на протеста в АГ-отделението на Карловската болница се родиха три бебета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов даде 1 седмица срок на НИМХ и БАН да се разберат
Премиерът Бойко Борисов даде 1 седмица срок на НИМХ и БАН да се разберат
Валери Симеонов: Борбата с шума е борбата с новата чума на 21-ви век
Валери Симеонов: Борбата с шума е борбата с новата чума на 21-ви век